Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Monument recensies (897)

Rijksmonument Beschrijving Beoordeling
Erve De Achterhoek: boerderijtje onder rieten schilddak met wolfeind aan voorzijde. Twintigruits schuifvenster met luiken behangen en rechts een smal raam met een luik behangen; voordeur met bovenlicht. Middenlangsdeel met underschoer Recensie door: Gea Klaassen (2017-07-23)
Eigenaar mag zijn pand wel eens goed onderhouden.Ligt al jaren een groot stuk plastiek op het dak.Echt geen gezicht.Hij vertikt het om het te repareren.
Villa Buitenlucht Recensie door: Rob Limburg (2017-07-21)
De naam moet zijn: Villa Buitenlust
Voormalig patronaat gebouwd in Zakelijke stijl in 1930 Recensie door: Paul Dirks (2017-07-20)
Beste, Kwam toevallig vandaag langs dit pand gelopen en zag dat het verkocht is. Ondanks het feit dat het een Rijksmonument is houd ik mijn Helmondse hart vast. Het is al jaren in verval. Een paar weken terug is de prachtige St Jozefschool afgebroken in de Hurksestraat. Ben heel benieuwd wat er met dit bebouw gaat gebeuren. Helmond kan elke keer laten zien dat het oog het voor zijn historie. Helaas ben ik de afgelopen 50 jaar veel teleurgesteld.
Kloostergang Domkerk Recensie door: leo motshagen (2017-07-17)
Mooie beschrijving, maar het is géén Kloostergang; immers niet verbonden aan of met een klooster. een kruisgang, dat wél!
De Olyton Recensie door: Rudi Smout (2017-07-13)
Beste, Kan het zijn dat de foto van De Olyton van Hoog, G. de van 23 Juni 1909 in spiegelbeeld staat?
Patronaatsgebouw St Antonius Recensie door: G.Th.J. van Sante (2017-07-13)
Ontworpen door de Zaanse architect S.B. van Sante. Gebouwd door de Zaanse aannemer Jb. van Sante
Ten dele met riet gedekt huis Recensie door: Chris Westra (2017-07-08)
Dit pand was tot in ver de jaren 50 van de 20e eeuw in gebruik als smederij.
Pastorie van de R.K. Kerk van St. Jan Onthoofding Recensie door: Frans Goris (2017-07-04)
De naam van architect Willem Bouman ontbreekt nog altijd. Hij was verantwoordelijk voor de uitbreiding en renovatie eind 19e eeuw.
Steenoven Recensie door: Rob Stolk (2017-07-04)
Het gaat om één veldsteenoven in het buurtschap Ver-Hitland die onderdeel was van een steenplaats met in totaal drie ovens die rond 1754 tussen de polderboezems gesticht werd door Arij Lans van steenplaats ’t Slot/De Oude Plaats in Capelle voor zijn zoon Willem Lans. In 1785 komt de steenplaats met een dubbele veldsteenoven aan de dijk in handen van de zwager van Willem Lans' dochter Gerrit van Lange, waarna het in handen van zijn nazaten bleef. In 1869 bouwt François van Lange de derde a-typische oven (hij ligt niet aan de dijk) binnendijks erbij die in de volksmond de naam De Olifant krijgt. Na zijn overlijden in 1909 volgt zijn aangetrouwde neef Dirk Bloot hem op. Die stopt tijdens de crisis van WOI. Het ophogen van de dijk na de stormvloed van 1916 tot 4 meter boven NAP zal er een rol bij hebben gespeeld. De dubbele oven werd afgebroken, maar de Olifant bleef staan. In 1972 kreeg een nazaat van de Van Langes het terrein met de oven in handen: Sytse Sipkema. Hij gaf er een woonbestemming aan, getekend door architect Gunnar Daan. De Olifant & de dames Bloot schreef ik in 2014 over de opkomst en ondergang van de ijsselsteenindustrie met de oven in de hoofdrol omdat het gebied met opstallen rond de Olifant een herbestemming kreeg als publieksruimte met horeca en vergaderfaciliteiten.
De Leemkuil Recensie door: karel H W Pierik (2017-07-02)
melkkannetje met opschrift Huize Leemkuil gekocht, omdat de meisjesnaam van mijn echtgenoot Leemkuil is gewoon leuk om achtergrond te weten, denk uit de periode dat het een hotel was?