Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Grafelijke Korenmolen in Zeddam

Molen

Bovendorpsstraat 14
7038EC Zeddam (gemeente Montferland)
Gelderland

Bouwjaar: 1451

Top 100 monument

De Grafelijke Korenmolen

Zeddam, molen: de molen is een zogeheten torenmolen en is gelegen op een hoge belt. De toren is in baksteen opgetrokken en werd al in 1451 genoemd. Het type is zeer oud. De rijzigheid van de molen wordt versterkt door de grote hoogte van belt en torenlichaam en door de verwerkte bakstenen. Het kruiwerk is gerestaureerd en bevindt zich in het inwendige. Het muurwerk is aan de voet 2.00 meter dik en geheel boven circa 1.50 meter dik. De torenmolen ligt (nog steeds) buiten de bebouwde kom van Zeddam. Deze locatie is van belang, want daardoor kon een vrije windvang worden bewerkstelligd en dit gegeven draagt er tegenwoordig toe bij dat de directe omgeving van de molen goeddeels onveranderd is gebleven, waardoor de historische entourage niet verstoord is geraakt. De simpele architectuur, zonder decoratie of ornamentiek, versterkt het zuivere en utilaire karakter van de maalinrichting, die weliswaar niet meer in bedrijf, maar wel degelijk maalvaardig is. Qua type, ouderdom, situering, indrukwekkende omvang, alsmede door de staat van exterieur en de maalwerktuigen in het interieur, bezit de torenmolen bijzondere cultuurhistorische waarde.

Beschrijving van De Grafelijke Korenmolen

Torenmolen. Op de heuveltop niet ver van de kerk een zware, ronde bakstenen torenmolen (XV), deel uitmakend van de bezittingen van Huis Bergh. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9290
Laatste wijziging: 2015-01-12 19:49:54.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Grafelijke Korenmolen
De Grafelijke Korenmolen
De Grafelijke Korenmolen
Basisgegevens
Plaats Zeddam
Bouwjaar voor 1441
Type beltmolen
Kenmerken torenmolen
Vlucht 26,20 m
Functie korenmolen
Bestemming  Het malen van graan op vrijwillige basis
Monumentnummer  9290
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Grafelijke Korenmolen is een torenmolen in Zeddam in de Nederlandse provincie Gelderland. Deze molen is de oudste nog bestaande windmolen in Nederland.

Naar alle waarschijnlijkheid is de molen vóór 1441 gebouwd. Uit jaarringenonderzoek is gebleken dat het rechtervoeghout in de kap afkomstig is van een boom die voor 1440 gekapt is. Tot in de 20e eeuw behoorde de molen toe aan de heren en graven van Kasteel Huis Bergh. In 1839 werd de inrichting van de molen gemoderniseerd. Nadat de molen in de 20e eeuw in particuliere handen kwam dreigde sloop. In 1929 werd de molen echter ondergebracht in een stichting. De molen werd in 1963, 1974, 1991 en 2005 gerestaureerd. Op 25 januari 2017 zijn de roeden verwijderd. Vier weken later zullen de roeden weer worden gestoken.[bron?] De molen heeft twee koppel maalstenen.

Het middeleeuwse bouwwerk heeft zeer dikke muren en nog zeer oude vloerplanken, waarmee het een van de bijzonderste molens in Nederland is.

In 1888 is de uit 1875 stammende houten bovenas gebroken. De bovenas is hersteld door het langste overgebleven gedeelte in de lengte door te zagen en de voorzijde te verlengen met een gietijzeren bovenas uit 1861 van de firma Enthoven. Aan de achterzijde werd een gietijzeren muts aangebracht.

De wieken hebben een oudhollandse tuigage.

De molen is een binnenkruier. De kap wordt gedraaid met behulp van twee kruiwerken en draait op een Engels rollenkruiwerk. Het hele boventafelement is voor het kruiwerk voorzien van kruikammen.

De vang, waarmee de wieken stilgezet kunnen worden, is een Vlaamse vang met 4 vangstukken.

De molen is eveneens een belangrijke toeristische attractie voor Zeddam.

Externe links


Monumenten in de buurt van De Grafelijke Korenmolen in Zeddam

Rosmolen Zeddam

Bovendorpsstraat 21
Zeddam (Gemeente Montferland)
Bakstenen molenhuis met pannen wolfdak en inwendig gave eiken constructie, omstreeks 1800.

Hervormde kerk, vanwege het eenklaviers orgel

Ettemastraat 3
Zeddam (Gemeente Montferland)
Hervormde kerk, VANWEGE het eenklaviers ORGEL, in 1785 gebouwd voor de R.K.kerk te Doesburg. Bronnen noemen J.D.Nolting uit Emmerik als make..

Sint-Oswalduskerk

Bovendorpsstraat 8
Zeddam (Gemeente Montferland)
R.K. Kerk (St. Oswald). Neogotische hallenkerk (1891, W. te Riele), met forse, bakstenen toren zonder steunberen, onderste geledingen zeer s..

De Volharding

Vinkwijkseweg 13
Zeddam (Gemeente Montferland)
Molen "De Volharding" Ronde, bakstenen beltmolen (ca. 1860), gewit, ten Z.O. van het dorp. Wieken verdwenen.

Padevoort

Vinkwijk 4
Zeddam (Gemeente Montferland)
Havezate Padevoort. Rechthoekig gebouw, XVIIb, met trapgevels aan de korte zijden, waartussen een zadeldak en bakstenen muren, verlevendigd ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (22)

Alle 22 foto's weergeven