Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tusschenlanen in Bergambacht

Boerderij

Tussenlanen 11
2861CB Bergambacht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1661

Top 100 monument

Tusschenlanen

Bergambacht, herenboerderij "Tusschenlanen": monumentale boerderij, gelegen op een donk en daterend uit 1661. De boerderij heeft een T-vormige plattegrond en gaat typologisch terug op het middenlangsdeeltype. Het bouwwerk is opgetrokken in gele IJsselsteen en gedekt met strodaken. Het woonhuisgedeelte heeft een middenrisaliet en topgevel met een driepastracering in de ontlastingsboog. De vensters met kruiskozijnen en luiken zijn voorzien van rondbogen in rode baksteen, afgewisseld met zandsteen en een gebeeldhouwd kopje. Sierelementen in de vorm van gesmede ankers vervolmaken het beeld van voorname ingetogenheid die deze heren-boerderij kenmerkt. De boerderij is gebouwd in een periode van welvaart, toen de hennepteelt in de Krimpenerwaard floreerde, hetgeen de combinatie van stadse deftigheid en landelijke ligging in Tusschenlanen verklaart. Het bedrijfsgedeelte ligt achter het woonhuis en is voorzien van een zij-topgevel. Het bijzondere cultuurhistorisch belang van `Tusschenlanen" is gelegen in de ouderdom van het bouwwerk, in de betekenis voor de architectuurhistorie en als gebouwd object in de agrarische geschiedenis van de Krimpenerwaard in het bijzonder.

Beschrijving van Tusschenlanen

"Tusschenlanen". Zeer mooie herenboerderij (XVIIc) met woongedeelte op T-vormige plattegrond, opgetrokken uit IJsselsteen en met strodaken. Aan de voorzijde een puntgevel met driepastracering in de ontlastingsboog; overigens geblokte ontlastingsbogen en houten kruiskozijnen met luiken. Sierankers. Het bedrijfsgedeelte heeft een zijtopgevel. De hoeve is gedateerd 1661. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9015
Laatste wijziging: 2015-01-12 19:49:54.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Tusschenlanen
Tusschenlanen anno 2010
Tusschenlanen anno 2010
Locatie Tussenlanen (Bergambacht)
Oorspr. functie Boerderij
Start bouw 1661
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 9015
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Tusschenlanen of Tusschen Laenen[1] is een herenboerderij in de buurtschap Tussenlanen bij het Zuid-Hollandse Bergambacht. De buurtschap Tussenlanen is naar deze boerderij vernoemd. De boerderij is gebouwd op een T-vormige plattegrond met gele ijsselsteen en gedekt met strodaken. Volgens datering is de boerderij in 1661 gebouwd. De boerderij ligt op een donk.[2] Het pand is een rijksmonument en staat in de 'Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg' uit 1990.

Reliëf ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog boven de toegangsdeur

Boven de toegangsdeur aan de voorzijde van de boerderij is een reliëf aangebracht ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog met de tekst "1940 1945 het goed geweten breekt elke keten". In het midden bevindt zich een appelboom, aan de linkerzijde een geketende vrouwenfiguur en aan de rechterzijde een vrouwenfiguur die van haar ketenen bevrijd is.


Monumenten in de buurt van Tusschenlanen in Bergambacht

Hoeve met gepleisterd woongedeelte, waarin vensters met ramen uit de eerste helft 19e eeuw. Gaaf bouwlichaam. Grote houten schuur achter de boerderij

Tussenlanen 15
Bergambacht
HOEVE met gepleisterd woongedeelte (XVIII), waarin vensters met ramen XIX A. Gaaf bouwlichaam. Grote houten schuur achter de boerderij.

Den Arend

Molenlaan 14A
Bergambacht
Korenmolen "Den Arend". Ronde bakstenen bovenkruier met stelling, 1869.

Grote boerderij met in de 19e eeuw vernieuwde voorgevel

Tussenlanen 35
Bergambacht
Grote boerderij uit de 17e eeuw met in de 19e eeuw vernieuwde voorgevel. Het woongedeelte heeft rechts een opkamer met puntgevel, waarin dri..

Boerderij met gepleisterde puntgevel en strodak

Hoofdstraat 22
Bergambacht
Boerderij (XVIII) met gepleisterde puntgevel en strodak. Vensters met roedenverdeling ca. 1800 en luiken.

Boerderij met gepleisterde puntgevel en strodak

Hoofdstraat 4
Bergambacht
Boerderij (XVIII) met gepleisterde puntgevel en strodak. Oude kozijnen en luiken met oorspronkelijke gehengen.

Kaart & Routeplanner


Foto's (16)

Alle 16 foto's weergeven