Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Lambertuskerk in Beers NB

Kerkelijk Gebouw

Kerkeveld 2
5437BH Beers NB (gemeente Cuijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1890
Architect: C. Franssen


Beschrijving van Sint-Lambertuskerk

St. Lambertuskerk; in 1890 naar ontwerp van de Roermondse architect C. Franssen gebouwde basilicale kerk. Het tegen de 15e eeuwse toren (reeds beschermd) aangebouwde kerkgebouw is opgetrokken in een streng gotische baksteenbouw en bestaat uit een driebeukig schip van 4 traveeën en een dwarspand, openend op het priesterkoor van een travee en met vijfzijdige koorronding; te weerszijden van de toren een kapel, aansluitend op de zijbeuken ; tegen de zuidzijde van het priesterkoor een ca. 1930 aangebouwde kinderkapel; schip en transept onder evenhoge zadeldaken met op de kruising een angelustorentje, koor onder zadeldak met schilden, zijbeuken onder lessenaardak en kapellen onder tentdaken, alle gedekt met leien; per zijbeuk travee twee gekoppelde spitsboogvensters; per transept- en schiptravee drie gekoppelde spitsboogvensters, waarvan het middelste hoger is dan uitersten; per koortravee een hoog spitsboogvenster; alle traveeen van elkaar gescheiden d.m.v. steunberen met hardstenen afdekplaten; in de eindgevels der transeptarmen vier gekoppelde spitsboogventers daarboven een roosvenster, het geheel omsloten door een spitsboognis, en in de geveltoppen vijf spitsboognissen met daarboven een oculus. Inwendig: gemetselde kruisribgewelven, waarvan de ribben neerkomen op colonnetten met kapitelen geplaatst tegen de bundelpijlers der spitsboogarkaden en die van de viering; tussen de scheibogen en de lichtbeuk een blindtriforium van zes spitsboognissen per travee; wanden witgesausd met lambrizering van geschilderde tapijten en kolommen, lijstwerk en gewelfribben in schoonwerk met zwarte en gele banden op de colonetten; zwart marmeren vloer in schip en transept; vloer van gebakken tegels met vier dierfiguren op de hoeken in het priesterkoor. Banken, hoofdaltaar, Maria-altaar, preekstoel (J. Thissen, Roermond, 1903), biechtstoelen (J. Thissen), houten beelden M. van Bokhoven en Jonkers,'s-Hertogenbosch en J. Thissen) en kruiswegstaties (H. van Geld) alle uitgevoerd in neo-gotisch trant; in het priesterkoor gebrandschilderde ramen van Frans Nicolas, daterend uit 1895 en voorstellend de zeven sacramenten; St. Lambertusbeeld van Pieter Verhoeven (Uden, ca 1770). Van oorsprong eenklaviers orgel, in 1855 door F.C. Smits gemaakt. Na een ingrijpende ombouw omstreeks 1900 werd het orgel in 1987 gerestaureerd, van een nieuwe orgelkas voorzien en uitgebreid met een nieuw Onderpositief. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8855
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Lambertuskerk
Sint-Lambertuskerk
Sint-Lambertuskerk
Plaats Beers
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Lambertuskerk in Beers is een neogotische kruisbasiliek gebouwd naar een ontwerp van Caspar Franssen.

De parochie

Beers was een onafhankelijke parochie onder het dekenaat Cuijk met een middeleeuwse kerk uit de 15e eeuw, gewijd aan de Heilige Lambertus. De parochie kende een broederschap, Sint-Jan de Doper en Sint-Antonius, die uitsluitend religieus van aard was. Hieruit is het Sint-Antoniusgilde voortgekomen, een schuttersgilde dat bestaat sinds ongeveer 1700, maar dat van de Franse tijd tot 1895 slapende was, waarna het weer heropgericht is.

Nadat de kerk in 1648 genaast was door de hervormden, kregen de katholieken in 1801 hun kerk weer terug. Deze kerk was echter in verwaarloosde staat en vereiste tal van reparaties. Er werd een nieuwe, neogotische kruisbasiliek gebouwd, waarvan Caspar Franssen de architect was. Deze werd in 1891 ingewijd. Het interieur toont muurschilderingen, gebrandschilderde ramen, een kruisweg en een Smits-orgel.

De 15e-eeuwse toren is bij de sloop van de middeleeuwse kerk bewaard gebleven. Ze heeft geen steunberen en telt drie geledingen die met spitsboognissen zijn versierd. De toren werd verhoogd en kreeg een nieuwe spits.

Op het kerkhof zijn een aantal historische graven, een piëta en een calvariegroep te vinden die, evenals de kerk, als rijksmonument zijn geklasseerd.Monumenten in de buurt van Sint-Lambertuskerk in Beers NB

Toren van de Sint Lambertuskerk

Kerkeveld 2
Beers NB (Gemeente Cuijk)
Toren van de R.K. Kerk van St. Lambertus. Vlakopgaand bakstenen bouwwerk, bestaande uit drie, met nissen versierde geledingen uit de 15e eeu..

Tegen de zuidelijke transeptfaçade van de R.K. H. Lambertuskerk te Beers staat een cavaleriegroep met heilig graf onder afdak

Kerkeveld 2
Beers NB (Gemeente Cuijk)
Inleiding Tegen de zuidelijke transeptfaçade van de R.K. H. Lambertuskerk te Beers staat een CALVARIEGROEP met HEILIG GRAF onder afdak, wa..

Vijf grafkruisen

Kerkeveld 2
Beers NB (Gemeente Cuijk)
Complex Kerkeveld 2 Beers (6) Inleiding Aan de zuidzijde van de R.K. H.Lambertuskerk te Beers staat op het kerkhof het GRAFKRUIS van M. Ba..

Grafmonument met Pietàbeeld

Kerkeveld 2
Beers NB (Gemeente Cuijk)
Inleiding Tegen de zuidelijke transeptfaçade van de R.K. H.Lambertuskerk te Beers staat links van de calvariegroep een neo-gotische PIET+ ..

Grafkruis van J.A. Barten

Kerkeveld 2
Beers NB (Gemeente Cuijk)
Inleiding Aan de zuidzijde van de R.K. H.Lambertuskerk te Beers bevindt zich op het kerkhof het GRAFKRUIS van J.A. Barten, daterend uit oms..

Kaart & Routeplanner


Foto's (28)

Alle 28 foto's weergeven