Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij De Eenhoorn in Middenbeemster

Boerderij

Middenweg 196
1462HM Middenbeemster (gemeente Beemster)
Noord Holland

Bouwjaar: 1682

Top 100 monument

Boerderij De Eenhoorn

Middenbeemster, boerderij deze stolpboerderij uit 1682 ligt enigszins afzijdig van de rijweg, zodat het gebouw in al zijn markante verschijningsvormen en binnen de landschappelijke situering goed tot zijn recht komt. Het gebouw is langs een eenvoudig hekwerk bereikbaar en bestaat uit een deels houten, deels bakstenen stolphoeve met een achterwaarts uitgebouwd houten bedrijfsgedeelte dat gepotdekseld is. Het woongedeelte wordt gedekt door een hoog en imposant stolpdak dat met pannen is gedekt en voorzien van een hoge schoorsteen aan de linkerkant. De voorgevel met ingang vertoont in het midden een lichte sprong en is versierd met beeldhouwwerk in de vorm van guirlandes en een cartouche waarin het jaartal "1682". Een gebroken segment (met in het midden een beeldje van een eenhoorn) sluit de middenpartij af, die verder wordt geleed door licht verdiept liggende gevelvelden die aan het geheel een voornaam cachet verlenen. Aan de rechterzijde bevindt zich inwendig een melkkelder met tegelschouw; hierboven is de opkamer gesitueerd. De linkerhelft van het woonhuis heeft o.m. een woonvertrek. Alle vensters hebben roedenverdeling en luiken. Door de frappante combinatie van agrarische functie met Amsterdamse deftigheid (de gevelcompositie is aan de architectuur van Vingboons ontleend), vormt deze boerderij een belangwekkend monument in de architectuurgeschiedenis. Verder zijn de uiterst fraaie ligging en de oorspronkelijkheid van de diverse onderdelen en van het geheel, als opmerkelijk te kwalificeren. Deze overwegingen in acht genomen, waarbij de ouderdom van de boerderij niet over het hoofd mag worden gezien, verlenen aan het gebouw bijzondere cultuurhistorische waarde.

Beschrijving van Boerderij De Eenhoorn

Deels houten stelphoeve met achterwaarts uitgebouwd bedrijfsgedeelte en bakstenen woongedeelte. De middenpartij van de voorgevel is een variant van de Amsterdamse Vingboonsstijl, bekroond met o.a. het beeld van een eenhoorn en versierd met gebeeldhouwde gevelornamenten en een cartouche met 1682. Koperen deurknop, XVII. In de melkkelder een tegelschouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8826
Laatste wijziging: 2015-01-12 19:49:54.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Eenhoorn
Midden Beemster, Middenweg 196.jpg
Locatie Middenbeemster, Middenweg 196
Oorspr. functie boerderij
Huidig gebruik woonbestemming
Bouw gereed 1682
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 8826
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Eenhoorn is een rijksmonumentale boerderij in het Noord-Hollandse dorp Middenbeemster.

Beschrijving

De stelphoeve heeft aan de voorzijde een bakstenen woongedeelte. Aan de achterzijde is deze uitgebouwd met een houten bedrijfsgedeelte. Het bouwwerk is een combinatie van een agrarische functie met Amsterdamse deftigheid. De middenpartij van de voorgevel is een variant van de Amsterdamse Vingboonsstijl. Deze is bekroond met het beeld van een eenhoorn en versierd met gebeeldhouwde gevelornamenten en een cartouche met het jaartal 1682. In de melkkelder bevindt zich een tegelschouw.

Detail voorgevel

De boerderij staat opgenomen in de top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

BronMonumenten in de buurt van Boerderij De Eenhoorn in Middenbeemster

Rustenhoven

Volgerweg 25
Middenbeemster (Gemeente Beemster)
Rustenhoven, herenhuis met verdieping en schilddak. Hoeklisenen en versierde ingangspartij met jaartal 1768 en alliantiewapens. Dakkapel met..

Het Heerenhuis

Volgerweg 26
Middenbeemster (Gemeente Beemster)
Stelphoeve, van baksteen, XIX. Gevelgeleding met lisenen.

Deels houten stelphoeve

Volgerweg 27
Middenbeemster (Gemeente Beemster)
Deels houten stelphoeve. Bakstenen voorgevel met ingang in pilasteromlijsting en bekroond met houten puntgevel.

De Lepelaar

Middenweg 194
Middenbeemster (Gemeente Beemster)
Deels houten stelphoeve met grotendeels rieten dak; achterwaarts uitgebouwd bedrijfsgedeelte. De hoger opgetrokken middenpartij van de bakst..

Klein Bijenkorf

Middenweg 193
Middenbeemster (Gemeente Beemster)
Boerderij "De Kleine Bijenkorf". 19e eeuwse boerderij. T-vensters. In de voorgevel een uitgebouwde geveltop. Tegen de voorgevel een gepolych..

Kaart & Routeplanner


Foto's (22)

Alle 22 foto's weergeven