Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Oude Toren in Beek en Donk

Kerkelijk Gebouw

Molenwegerslaan 5 (bij)
5740AA Beek en Donk (gemeente Laarbeek)
Noord Brabant

Bouwjaar: 15e eeuw


Beschrijving van De Oude Toren

Toren van de omstreeks 1813 gesloopte XVe eeuwse St. Michaelskerk. Na instorting in 1672 herbouwd. Bouwwerk met overhoekse steunberen, de zuid-oostelijke in verbinding met een traptoren gemetseld, de noordoostelijke in overeenstemming half achthoekig. De wandvlakken met spaarvelden versierd. Inwendig beneden en boven inkassingen voor ribgewelven, in de traptoren een stenen spiltrap. Lage, van vier- tot achtkant ingesnoerde spits. Eikenhouten klokkenstoel, 15de eeuw, met drie jukken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8789
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Oude Toren in Beek en Donk

Gemeentehuis

Heuvelplein 8
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. Aan de Heuvel te Beek en Donk staat het voormalige RAADHUIS van de gemeente. Het gebouw, dat in 1866-'67 werd gebouwd in ambacht..

De Witte

Heuvelplein 6
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. CAFE 'De Witte' is gelegen naast het voormalige gemeentehuis aan het Heuvelplein te Beek. Het caf├ę dateert uit omstreeks 1890 e..

Biechtstoel, Orgel, 11 beelden en enkele schilderijen van R.K. kerk

Kerkstraat 1
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
In de R.K. Kerk, die zelf niet op de lijst wordt geplaatst (1933, door J. Valk) een eiken biechtstoel uit plm 1750, een orgel uit XIX A, een..

H. Michael

Kerkstraat 1
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. De H. MICHAELKERK is een geori├źnteerde, zogenoemde christocentrische kruisbasiliek met westelijke toren van vijf geledingen, ee..

Noord-Brabantse langgevelboerderij

Pater Becanusstraat 75
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Kleine boerderij van het Noordbrabantse langgeveltype, met rieten wolfdak waarlangs een voet van pannen; ramen met kleine roedenverdeling.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)