Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oude Pastorie in BEEK

Woonhuis

Oude Pastoriestraat
6190AA BEEK (gemeente Beek)
Limburg

Bouwjaar: vermoedelijk 12e eeuw

(2 recensies)

Beschrijving van Oude Pastorie

In het weiland t.o. Nr 4 de z.g. Oude Pastorie. Bakstenen gebouw van twee vleugels haaks op elkaar; gevelsteen 1781. Om het gebouw sporen van omgrachting, overblijfsel van de voormalige Vroenhof, zetel der heerlijkheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8756
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (2)

Oude Pastorie
5
Recensie door: ()
Het heeft even geduurd maar dan heb je ook wat. Tussen Beek en Neerbeek staat nu Gasterij de "Oude Patorie" te pronken. De eerste indruk ervan is goed, héél goed, kun je wel zeggen. De eerste indruk is gewoon ‘WOW’. Ook al is nog niet alles af, het plaatje is nog mooier dan je je hebt voorgesteld, zo leert een rondgang door het gebouw. Exterieur en interieur zijn top. De gebruikte, duurzame materialen, met veel hout en mooie authentieke details maken het tot een compleet nieuw landschapselement. Je kunt een 3-tal vergaderruimtes boeken en ook de speciaal voor kinderen ingerichte ‘snuffelhoek’ is een echte aanrader om door kinderen ontdekt te worden. Voeg daarbij de vriendelijke, open ontvangst en bediening en een menukaart die gelijk indruk maakt, dan zeg je nog een keer WOW. De prijzen zijn heel vriendelijk en er worden veel hartige en smakelijke streekgerechten aangeboden. Zodra de terrassen achterom klaar zijn is dit een fijne plek om in een relaxte sfeer van een hapje en een drankje te genieten. Ook is de locatie een prachtige uitvalsbasis voor vele wandelingen door de omgeving. Gasterij de Oude Pastorie is nu al een aanwinst en aanrader in de gemeente Beek. Voor wat de openingstijden betreft:: woensdag en donderdag van 11.00 uur tot 18.00 uur vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 20.00 uur.
Oude Pastorie
3
Recensie door: ()
Was vandaag hier voor het eerst. Vriendelijke bediening. Goede lunchkaart maar salades wat aan de dure kant. Thee met 3 proeverijtjes, ook. 6.50 euro vond ik veel te veel,voor het gebodene. Jammer, wel een fijne locatie.
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Oude Pastorie

De Vroenhof was een landhuis, vermoedelijk uit de 12e eeuw. Het ligt halverwege het huidige Beek en Neerbeek in de Nederlandse provincie Limburg en is vernoemd naar het ten oosten gelegen perceel met de veldnaam Vroenhof (vroonhof).

Geschiedenis

Door de heren van Valkenburg, die in de 12e eeuw eigenaar waren van de Vroenhof, werd veel domeingoed in leen uitgegeven. Een groot deel hiervan is in de 13e eeuw in handen gekomen van de landcommanderij van Alden Biesen van de ridderlijke Duitse Orde die ze uit het leenverband heeft losgeweekt, waardoor de orde een groot deel van Beek in bezit kreeg.

Door schenking werd de orde in 1293 eigenaar van de Vroenhof of Heerenhof te Neerbeek. Hierbij verkreeg de orde naast de laathof en tiendrechten ook het patronaatsrecht van de parochiekerk.
Vermoedelijk was dit hetzelfde landgoed dat in 1225 werd vermeld als de villa van Neerbeke[1], die gezien wordt als de zetel van de oude heerlijkheid van Beek.

De Vroenhof is tot 1796, toen de orde werd opgeheven, in bezit gebleven van de Duitse Orde te Alden Biesen.

Oude Pastorie

De orde leverde ook meestal de pastoors van Beek. Hierdoor stond de Vroenhof de pastoor als pastorie ter beschikking. In 1841 was de Vroenhof eigendom van de rooms-katholieke gemeente van Beek en diende het nog als pastorie. Nadat een nieuwe pastorie bij de kerk in het dorp was gebouwd, staat het gebouw bekend als de Oude Pastorie.

Verbouwing ruïne

Per 2011 is de Oude Pastorie een ruïne en is van het U-vormig gebouw niet meer dan één laag van de rechtervleugel en een deel van de middenvleugel bewaard gebleven. De gevelsteen, met inscriptie J.K. 1781, memoreert aan de verbouwing die in opdracht van pastoor J. Kerckhoffs (pastoor van 1772 tot 1796) in gang was gezet.

De gemeente Beek en Stichting Het Limburgs Landschap hebben in 2011 laten weten de Oude Pastorie op te gaan knappen. Aan het bestaande gebouw worden twee vleugels bijgebouwd. De omgrachting, destijds circa 75x65 meter en 5 meter breed, wordt in ere hesteld. Het gebouw en de landschappelijke omgeving worden in de oude glorie van medio 19e eeuw hersteld.

Stichting Het Limburgs Landschap heeft in een visienota laten weten dat om de Oude Pastorie een eigentijdse lusthof wordt aangelegd en dat de oude gracht met de bomenlaanstructuur terug dient te keren. De bestemming van het complex moet, naast een horecagelegenheid, een centrum worden voor streekproducten en startpunt voor recreatieve (wandel)routes. De Oude Pastorie dient als recreatieve Poort naar het Heuvelland te gaan fungeren.

De Oude Pastorie ligt langs een aantal toeristische routes en ligt pal naast het stroomgebied van de Cötelbeek die binnenkort ontkluisd gaat worden.

Trivia

  • Het nabijgelegen kasteel Binsfeld is mogelijk een afsplitsing van de Vroenhof geweest.

Zie ook

Externe links

Aan den Bollenberg · Landgoed Aan gen End · Kasteel Aerwinkel · Kasteel Afferden · Alde Huys · Kasteel De Aldenborgh · Kasteel Aldenghoor · Alte Burg · Kasteel Amstenrade · Slot Annendael · Kasteel Arcen · Arenborg · Baersdonck · Baronsberg · Belfort · Kasteel De Berckt · Kasteel Bethlehem · Huis Blankenberg · Kasteel Bleijenbeek · Boerlo · Bolberg · Bollenberg · Kasteel De Bongard · Borchgrave · Kasteel d'Erp · Kasteel Borggraaf · Kasteel Borgharen · Kasteel Born · Huis Bree · Kasteel Broekhuizen · Gracht Bruggraaf · Kasteel De Burght · Kasteel Cartils · Kasteel Cortenbach · Huis De Dael · Dalheym · Huis Ten Dijcken · Kasteel Doenrade · Landgoed Doesborgh · Kasteel Erenstein · Kasteel Eijsden · Eijsden · Kasteel Elsloo · Eperhuis · Etzenraderhuuske · Exaten · Kasteel Eijckholt · Kasteel Eyckholt · Eys · Kasteel Genbroek · Gebroken Slot · Kasteel Geijsteren · Kasteel Op Genhoes · Kasteel Genhoes · Genneperhuis · Kasteel Het Geudje · Kasteel Geulle · Kasteel Geusselt · Kasteel Goedenraad · Kasteel Grasbroek · Kasteel Groenendaal · Groethof · Kasteel van Gronsveld · Kasteel Haeren · Kasteel Den Halder · Heerlaer · Kasteel Hillenraad · Kasteel Hoensbroek · Kasteel Holtmühle · Huize Holtum · Kasteel Horn · Huys ter Horst · Kasteel ten Hove · Kasteel Hurpesch · Kasteel Sint-Jansgeleen · Kasteel Jerusalem · Kasteel Kaldenbroek · Den Kamp · Kasteel Karsveld · Kasteel Keverberg · Klimmender Huuske · Koppelberg · Kasteel Lemiers · Leymskamp · Kasteelruïne Lichtenberg · Kasteel Limbricht · Huize Lovendael · Luyseycke · Huize Maagdenberg · Malbeck · Huize Manresa · Kasteel van Meerlo · Kasteel Meerssenhoven · Kasteel van Mheer · Kasteel Millen · Kasteel Montfort · Sint-Jozefklooster Villa Moubis · De Munt · Château Neercanne · Kasteel Neubourg · Huis Nierhoven · Nieuwborg · Kasteel Nieuwenbroeck · Nije Huys · Kasteel Nijenborgh · Kasteel Nijswiller · Kasteel De Bockenhof · Kasteel Obbicht · Kasteel Ooijen · Kasteel Oost (Valkenburg) · Kasteel Oost (Oost-Maarland) · Kasteel Ouborg · Kasteel Passarts-Nieuwenhagen · Prinsenhof · Kasteel Puth · Kasteel Raath · Kasteel De Raay · Reiderode · Kasteel Reijmersbeek · Kasteel van Rijckholt · Kasteel Rivieren · Kasteel Schaesberg · Kasteel Schaloen · Kasteel Scheres · Landgoed Schoneborg · Huis Severen · Sibberhuuske · Château St. Gerlach · Huis De Spyker · Stadhuis van Venlo · Huize Stalberg · Kasteel Stein · Stoel van Swentibold · Kasteel Strijthagen · Struyver · Kasteel Terborgh · Kasteel Ter Worm · De Tombe · Huis de Torentjes · Kasteel Vaalsbroek · Kasteel Vaeshartelt · Kasteel Valkenburg · Vinckenhof · Kasteel Vliek · Vogelsanxhof · De Vroenhof · Vrijburg · Kasteel Wambach · Weyborch · Kasteel Wijnandsrade · Wijnandsrade · Huize Witham · Kasteel Wittem · Kasteel Wolfrath · Kasteel Wylre · Kasteel Wijlre · In het Zand


Monumenten in de buurt van Oude Pastorie in BEEK

Voorname gesloten hoeve

Spaubeekerstraat 8
Beek
Inleiding Voorname GESLOTEN HOEVE, 1863, gebouwd in de trant van de 19de-eeuwse bouwtraditie. Dominant gesitueerd in het open landschap, a..

Nieuwenhof

Bourgognestraat 79
Beek
Huis Nieuwenhof. Statig HERENHUIS van baksteen met ingang en vensters in hardsteen, XIX c. Bijgebouw met mansardedak, XVIII.

Tegen de gevel een houten wegkruis

Bourgognestraat 1
Beek
Tegen de gevel een houten wegkruis, XVIII.

R.K. Kerk en Pastorie H. Callistus

Aldenhofstraat 47
Beek
Inleiding R.K. KERK en PASTORIE van de H. Callistus te Neerbeek, 1933, naar een ontwerp van architect A.J. Kropholler te Wassenaar. Gebouw..

Kantoorvilla in een door het zakelijk expressionisme beïnvloede bouwstijl

Heirstraat 17
Beek
Inleiding KANTOORVILLA in een door het zakelijk expressionisme beïnvloede bouwstijl, 1932. Gebouwd in opdracht van notaris Imkamp, naar ee..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)