Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk en toren (Walfriduskerk) in Bedum

Kerkelijk Gebouw

Plantsoen 2
9781HL Bedum
Groningen

Bouwjaar: 1050-12e eeuw ca. 1484 (uitbr.) verb. in 1500-1525, ca. 1600, 17e eeuw, ca. 1800 en 1851 1953-'58 (rest. toren) 1995-'97 (rest.) 1200 1050-12e eeuw ca. 1484 (uitbr.) verb. in 1500-1525, ca. 1600, 17e eeuw, ca. 1800 en 18


Beschrijving van Hervormde kerk en toren (Walfriduskerk)

N.H. KERK en TOREN op groot kerkhof. Grote driebeukige kerk door uitbreiding in de gotische periode ontstaan uit een tufstenen kruiskerk, waarbij de zware ook grotendeels tufstenen toren behoorde; koor later gesloopt. Aan de zuidzijde rijk gedetailleerde omlijsting van ingang met venster erboven. De kerk bevat een groot aantal zerken; op het tochtportaal een bekroning van een voormalig orgel. De zware romaanse westtoren is gebleken een onderdeel van een zgn. gereduceerd westwerk te zijn. Bij de laatste restauratie is hij van een lage spits voorzien aangrijpend op de hoeken tussen de topgevels. Mechanisch torenuurwerk, C.F. Rochlitz, Berlijn, tweede helft 19e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8728
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
St.Walfriduskerk

De Walfriduskerk in Bedum is een van de oudste kerken in de provincie Groningen. Het oudste deel van de kerk stamt uit de 11e eeuw. De kerk werd gesticht als bedevaartskerk voor de heilige Walfridus, die in Bedum zou hebben geleefd en door de Noormannen zou zijn vermoord. Oorspronkelijk was de kerk gewijd aan Maria en Paulus door de bisschop van Münster, maar al snel werd Walfridus zelf de beschermheilige van de kerk.

Beschrijving

De kerk met vroegere kooromgang op een avondmaalsschaal

Opvallend aan de kerk is de scheve 11e-eeuwse kerktoren in romaanse stijl met een rombisch dak. Deze toren staat schever dan de Toren van Pisa: hij hangt 4,18 graden[1] uit het lood versus de 3,97 van Pisa. Het is de op één na scheefste toren van Nederland.[2]

Oorspronkelijk werd bij of boven het graf van Walfridus een houten kapel gebouwd. Het graf werd een populair bedevaartsoord, waardoor de kapel al in de elfde eeuw werd vervangen door een romaanse kruiskerk. In de vijftiende eeuw werd de kerk verder uitgebouwd tot een tweebeukige gotische hallenkerk. In het begin van de zestiende eeuw raakte de kerk zwaar beschadigd tijdens de strijd tussen Karel van Gelre en troepen van keizer Karel V. De kerk werd opnieuw opgebouwd en voorzien van een nieuw gotisch hoogkoor met kooromgang. De kooromgang diende waarschijnlijk zowel voor het kapittel. De Walfriduskerk was de enige kerk in de provincie Groningen die een kapittel kende, voor de bedevaartgangers die zo de relieken van Walfridus beter konden zien. De omvang van de toenmalige kerk was binnen Groningen alleen vergelijkbaar met de Maartenskerk en de Der Aa-kerk in de stad Groningen en de Kruiskerk van Midwolda.

Na de Reformatie was het gedaan met bedevaarten. De kerk was voor het dorp Bedum nu veel te groot. De kerk werd steeds minder gebruikt en raakte deels in verval. De aanpassingen aan de kerk om de maat meer in overeenstemming te brengen met de nieuwe functie als hervormde kerk voor alleen Bedum hebben het gebouw zwaar verminkt, onder meer door sloop van het koor en verlaging van de noorderbeuk.

In de Middeleeuwen had Bedum nog een tweede bedevaartskerk, gewijd aan de heilige Radfridus, de zoon van Walfridus die tegelijk met zijn vader door de Noormannen werd vermoord. Van deze kerk is boven de grond niets over.

Orgel

In 1805 werd een kerkorgel in gebruik genomen van de orgelbouwersfirma Lohman. Het werd in 1922 vervangen door het huidige orgel van Hendrik Vegter (1892-1967) te Usquert, leerling van Marten Eertman te Noordwolde en A.S.J. Dekker te Goes. Dit instrument, het enige nieuwbouworgel van Vegters hand, heeft in 1975 en 1997 restauraties ondergaan.

Fotogalerij

Zie ook


Monumenten in de buurt van Hervormde kerk en toren (Walfriduskerk) in Bedum

R.K. pastorie

Grotestraat 47
Bedum
Inleiding Naast de kerk staat de in een Eclectische stijl opgetrokken R.K. PASTORIE uit 1857 die met de kerk verbonden is via een tussenlid..

R.K. kerk "Maria ten Hemelopneming"

Grotestraat 49
Bedum
Inleiding De R.K. KERK "Maria ten Hemelopneming" werd in 1881 in gebruik genomen. Sindsdien moesten er nog enkele ornamenten worden geplaat..

R.K. begraafplaats

Grotestraat 49
Bedum
Inleiding In 1876 diende het kerkbestuur een verzoek in bij het gemeentebestuur om een R.K. BEGRAAFPLAATS te mogen aanleggen. Dit verzoek w..

R.K. begraafplaats, rouwkapel

Grotestraat 49
Bedum
Omschrijving Een in neo-gotische stijl opgetrokken ROUWKAPEL, opgebouwd in bruine baksteen op een uitspringend trasraam van bruine klinkers..

Hervormde pastorie

Plantsoen 19
Bedum
Inleiding PASTORIE oorspronkelijk behorende bij de Nederlands Hervormde kerk van Bedum en Westerdijkshorn, gebouwd in 1893 in eclectische s..

Kaart & Routeplanner