Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Willibrorduskerk in Bakel

Kerkelijk Gebouw

Sint Wilbertsplein 12
5761BK Bakel (gemeente Gemert Bakel)
Noord Brabant

Bouwjaar: 16e eeuw


Beschrijving van Sint-Willibrorduskerk

R.K. Kerk. St.Willibrorduskerk, oorspronkelijk gewijd aan Petrus, Paulus en Lambertus en gesticht voor 721, toen zij eigen kerk van Willibrordus werd. De huidige kerk bestaat uit een basilicaal schip van vier travee├źn, na een brand in 1708 hersteld in 1721, een neogotisch dwarspand, een in de XIXe eeuw vernieuwd koor en een toren uit het begin van de XVIe eeuw, in 1721 en nogmaals in 1840 hersteld. Van 1648 tot 1818 Hervormd. De toren is voorzien van rijkversneden overhoekse steunberen en met spitsboogvelden verlevendigd; bekroond door een van vier- en tot achtkant ingesnoerde spits. Inwendig: ronde kolommen en houten tongewelven; in het koor twee muurnissen met natuurstenen omlijsting, in een waarvan een XVe eeuws ijzeren tabernakelkastje. Inventaris: eiken preekstoel (XVIIIe eeuw) op hardstenen voet, de kuip versierd met snijwerk en de borstbeelden der Evangelisten; twee XVIIIe eeuwse eiken biechtstoelen met composietpilasters; vier vroeg XIXe eeuwse eiken biechtstoelen met composietpilasters; vier vroeg XIXe eeuwse eiken beelden; Petrus en Paulus, Johannes Evangelist en Willibrordus (beide laatste gepolychromeerd). XVIIIe eeuws schilderij, voorstellende Dominicus die van Maria de rozenkrans ontvangt. XVIIe eeuwse kroon, tweemaal tienlichts. Vele koperen kandelaars en wandarmen; neogotisch beglazing en banken met gesneden wangen. Neogotische orgelbalustrade. De XVIIIe eeuwse inventarisstukken komen uit de schuurkerk die in de Kerkstraat stond. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8592
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sint-Willibrorduskerk in Bakel

Sint-Willibrorduskerk: gietijzeren beelden van Maria, Johannes en de gekruisigde Christus, op het kerkhof

Sint Wilbertsplein 12
Bakel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding. CALVARIEGROEP, centraal geplaatst op het kerkhof van de St. Willibrorduskerk te Bakel. De groep is in 1854 geplaatst. Omschrij..

Sint-Willibrorduskerk: St. Willibrordusbeeld op het kerkhof

Sint Wilbertsplein 12
Bakel (Gemeente Gemert Bakel)
(onderdeel II) Inleiding. ST. WILLIBRORDUSBEELD, gehouwen uit zandsteen in 1862 en staande op het kerkhof behorende bij de St. Willibrordu..

Sint-Willibrorduskerk: bakstenen kerkhofmuur

Sint Wilbertsplein 12
Bakel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding De bakstenen kerkhofmuur uit 1836 met een lengte van tientallen meters omvat vrijwel de gehele RK kerk Sint Willibrordus. Omsch..

Voormalige lagere school is in 1920 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school

Dorpsstraat 25
Bakel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding De voormalige LAGERE SCHOOL is in 1920 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Omschrijving Het eenlaagse rechthoekige ..

R.K. Pastorie

Dorpsstraat 1
Bakel (Gemeente Gemert Bakel)
R.K. Pastorie. Empire huis (vermoedelijk uit 1818), onder dwars schilddak met kroonlijst op klossen en tandlijst; zesdelige schuiframen bega..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)