Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Paleis Soestdijk in Baarn

Kasteel Buitenplaats

Amsterdamsestraatweg 1
3744AA Baarn
Utrecht

Bouwjaar: 1674
Architect: Maurits Post

Top 100 monument

Paleis Soestdijk

Soestdijk, Koninklijk Paleis: vanaf het laatste kwart van de l7de eeuw is het paleis diverse keren verbouwd. In oorsprong stond er op deze plaats een hofstede, die door de koning-stadhouder Willem III werd aangekocht met als doel deze te verbouwen tot jachtslot. De architect, die voor deze verbouwingsopdracht werd aangezocht was Maurits Post. In 1674 kwam zijn ontwerp gereed in Hollands classicistische stijl. Inwendig was het jachtslot voorzien van hoog- staande decoratieschilderingen van Gerard de Lairesse, die door zijn tijdgenoten wel de `Nederlandse Raphaƫl' werd genoemd of de 'Nederlandse Poussin'. Het slot werd in die jaren grosso modo gevormd door het centrale bouwblok. De naar voren gebogen vleugels zijn in 1816 aangebracht op initiatief van Prins Willem II, die het slot als geschenk van de regering had gekregen voor zijn roemruchte krijgsdaden bij Quattre Bras. De tuinarchitecten Johan David sr. en Jan David jr. Zocher legden in deze jaren de tuinen rond het paleis aan. Het koninklijk paleis bevat diverse waardevolle interieurs. Als monument in de architectuurgeschiedenis verenigt het paleis op harmonieuze wijze onderdelen uit de l7de en de l9de eeuw. Omdat de klassieken in beide eeuwen in de bouwkunst tot ideaal werden verheven, is dit tijdsverschil in dit geval zo goed overbrugd. De strikte symmetrie van de gebouwen vindt in de omringende natuurlijke aanleg haar tegenhangster, hetgeen het gehele complex als uitzonderlijk vertegenwoordiger van de bouwkunst van de l7de als van de l9de eeuw kenmerkt.

Beschrijving van Paleis Soestdijk

Koninklijk Paleis Soestdijk, gebouwd naar ontwerp van Maurits Post als Jachthuis voor de Koning Stadhouder Willem III in 1674. In 1816 onder leiding van Jan de Greef geheel verbouwd en van vleugels en zuilengalerijen voorzien. Aangeboden als huldeblijk van het Nederlandse volk aan de kroonprins de latere koning Willem II voor betoonde moed in de slag bij Quatre-Bras. Landschapspark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8564
Laatste wijziging: 2015-01-12 19:49:54.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Paleis Soestdijk in Baarn

Orangerie

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Uit de eerste helft van de 19e eeuw daterende, negen vensterassen tellende orangerie, op een lage natuurstenen plint met geheel wit gepleist..

Soestdijk

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 2 De PARKAANLEG van paleis Soestdijk is oorspronkelijk aangelegd in 1689 door Maurits Post. Hiervan zijn geen..

Soestdijk

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 8 Gietijzeren BRUG, gelegen aan de zuidwestzijde achter het Paleis Soestdijk, over een deel van de vijver aan..

Sportpaviljoen

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 13 Het SPORTPAVILJOEN is in 1937 ontworpen door de architecten J. de Bie Leuveling Tjeenk en A.J. van der Ste..

Brugleuningen

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 9 Twee cementrustieke BRUGLEUNINGEN, gebouwd omstreeks 1890 en gelegen voor het Wilhelminachalet. De brugleun..

Kaart & Routeplanner