Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk, toren en kerkhof (Sint-Martinuskerk) in Boazum

Kerkelijk Gebouw

Tsjerkebuorren 1
8635MC Boazum (gemeente Littenseradiel)
Friesland

Bouwjaar: 1150-1200 1225-1250 (verb.) eind 13e eeuw (toren) 1700 (poortje in schip, westelijke vleugelmuren) 1939-'48 (rest.) 1200 1150-1200 1225-1250 (verb.) eind 13e eeuw (toren) 1700 (poortje in schip, westelijke vleugelmuren) 1939-'48 (rest.)
Architect: S.G. Walinga (1939-'48) Walinga 1948 S.G. Walinga (1939-'48)

(1 recensie)

Beschrijving van Hervormde kerk, toren en kerkhof (Sint-Martinuskerk)

Herv. Kerk, toren en kerkhof. Grotendeels tufstenen kerkgebouw bestaande uit een 12e eeuws schip en een midden 13e eeuws overwelfd koor welks details sterke verwantschap vertonen met de Groninger Romano-gotiek. Op het koorgewelf en ribben belangrijke vroege beschildering. De kerk bezit mooi meubilair t.w. 17e eeuwse preekstoel, doopbekkenhouder, 18e eeuws doophek met siervazen. Orgel met Hoofdwerk en Rugwerk, in 1791 gemaakt door R. Knol. Twee 18e eeuwse herenbanken,2 kleine banken, overige banken met gesneden wangstukken en lambrizering en achterschot onder het orgel. Twee kleine koperen kronen, 15e eeuwse zerk en vijf 16e eeuwse zerken w.o. twee door mr B.G. en verschillende 17e en 18e eeuwse zerken. Vier psalmbordjes, XVIIIe eeuw. Toren van tufsteen in baksteen verhoogd en door zadeldak gedekt. Aan de zuidzijde ingangsomlijsting uit 1700. Klokkestoel met gelui van twee klokken, waarvan één van A. Obertin, 1633 (?), diam. 119,2 cm. en een moderne klok. Mechanisch torenuurwerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8473
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Hervormde kerk, toren en kerkhof (Sint-Martinuskerk)
5
Recensie door: ()
Waar ik benieuwd naar ben, is dat mijn Opa en Oma hier liggen begraven. Ik heb 28-07-2018 een bezoek aan het kerkhof in Boazum gedaan, en tot mijn verbazing heb ik de grafsteen van mijn moeders vader en moeder en 2e moeder gevonden. Mijn vraag is wanneer worden deze graven geruimd of is er nog iemand die hiervoor betaald? Mijn Opa was voor zijn dood koster (beheerder?) van deze kerk. Graag hoor ik van u wimverwoerd@kpnmail.nl mijn Opa Tjitze Dijkstra overleden 26-01-1970
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Martinuskerk
Sint-Martinuskerk van Bozum
Sint-Martinuskerk van Bozum
Plaats Bozum
Gebouwd in 13e eeuw
Gewijd aan Martinus
Monumentnummer  8473
Architectuur
Bouwmateriaal tufsteen
Toren 13e eeuw
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Martinuskerk is een in de 12e eeuw gebouwde kerk in het Friese dorp Bozum.

Het oudste gedeelte van de kerk wordt gevormd door het in de 12e eeuw gebouwde koor. Daarna werd het schip gebouwd en het koor verhoogd, De zadeldaktoren is later gebouwd in de 13e eeuw. De buitenmuren van de kerk zijn van tufsteen. De toren is grotendeels van baksteen, met enkele delen van tufsteen. De kerk heeft zowel romaanse rondboogvensters als later aangebrachte gotische spitsboogvensters. De toren is vermoedelijk, gelet op de dubbele partij galmgaten, in latere tijd verhoogd.

In het koor zijn na een restauratie in 1941 plafondschilderingen zichtbaar geworden. De schilderingen dateren uit de 13e eeuw. Op de afbeelding is een baardloze tronende Christus te zien, een zogenaamde "Majestas Domini". Hij is omringd door de symbolen van de vier evangelisten, de mens of engel van Mattheus, de leeuw van Marcus, de stier van Lucas en de adelaar van Johannes. Ter weerszijden van Christus bevinden zich Maria en Johannes, en twee bisschoppen, waarvan een mogelijk Martinus..

In het interieur bevinden zich een 17e-eeuwse preekstoel, een 18e-eeuws doophek en twee herenbanken. Het orgel dateert uit de 18e eeuw en is gemaakt door de orgelbouwer Gottlieb Heineman. Zijn werk werd in 1791 door de orgelbouwer Rudolf Knol voltooid. De naam van de laatste met het jaartal 1791 is in goudverf aangebracht aan de onderzijde van het orgel.


Monumenten in de buurt van Hervormde kerk, toren en kerkhof (Sint-Martinuskerk) in Boazum

Pand met vensters met roeden zonder verdieping

Dokter Miedemastrjitte 2
Boazum (Gemeente Littenseradiel)
Tegen 57 aangebouwd en daarmede schilderachtig geheel vormend pand zonder verdieping. Vensters met roeden.

Pand met verdieping onder zadeldak tussen topgevels

Dokter Miedemastrjitte 4
Boazum (Gemeente Littenseradiel)
Pand met verdieping onder zadeldak tussen topgevels.

Eenvoudig pand onder schilddak

Dokter Miedemastrjitte 6
Boazum (Gemeente Littenseradiel)
Als buur van huisnrs. 4 en 8 te beschermen eenvoudig pand onder schilddak.

Bakkerij Yn de Bakkerij

De Havens 3
Boazum (Gemeente Littenseradiel)
Dwarshuis tussen topgevels met in het midden tot volledige hoogte opgetrokken middenpartij aan de voorzijde uitgebouwd op kolommen. Vensters..

Wylgen De Wylgen

Waltawei 4
Boazum (Gemeente Littenseradiel)
"De Wilgen". Landelijk deftig huis onder schilddak met hoekschoorstenen waarop bekroning. Door Ionische pilasters omlijste ingang dakkapel. ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)