Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kalkovencomplex in Dedemsvaart

Nijverheid Industrie

Oude Zuidwolderstraat 13
7701AZ Dedemsvaart (gemeente Hardenberg)
Overijssel

Bouwjaar: 1820


Beschrijving van Kalkovencomplex

In aanleg uit 1820, door Baron Van Dedem gesticht, kalkovencomplex, bestaande uit (oorspronkelijk vier) thans drie kalkovens en leshuis. Uit baksteen opgetrokken ovens op achthoekige, door kleine steunberen met versnijdingen geschraagde, onderbouw waarin zich de verbrandingskamer bevindt. Respectievelijk voorzien van acht door segmentvormige bogen gesloten openingen voor luchttoevoer, een laadopening en een jongere kegelvormige opbouw met korte ronde beƫindiging (vermoedelijk de oorspronkelijke vorm der ovens); eenzelfde oven met eveneens kegelvormige opbouw. Terzijde van deze laatste oven een uit baksteen opgetrokken nog in de 19e eeuw te dateren leshuis, geschraagd door steunberen en gedekt door een met pannen belegd schilddak, waarvan een der schilden gedeeltelijk is doorgetrokken; deuren; staafankers. Aan een der korte zijden jongere bakstenen aanbouw onder pannengedekt lessenaardak. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8455
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kalkovencomplex in Dedemsvaart

Gashouder

Oude Zuidwolderstraat 5
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Inleiding Aan de noord-westrand van Dedemsvaart, langs de ringweg, staat een natte telescopische GASHOUDER. Deze is in 1932 gebouwd in opdr..

De Mulderij

Mulderij
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Inleiding De algemene begraafplaats De Mulderij is in 1833 gesticht in het toenmalige ambt Ommen nabij de Sponturfwijk en was bedoeld voor ..

Hervormde kerk

Hoofdvaart 5
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Hervormde Kerk, gebouwd in 1833-1834 door D.Lyssen, Kruiskerk in traditionele vormen met houten klokketorentje van twee geledingen op de kru..

IJzeren gedenkteken bestaande uit een taps toelopende schacht op een vierkant basement ter nagedachtenis aan W.J.B. Baron van Dedem

Markt 1
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Inleiding Vanaf 1809 werd onder leiding van Baron van Dedem begonnen met het graven van de Dedemsvaart. Dit kanaal liep vanuit Hasselt oost..

zes proeftuinen

moerheimstraat 84
dedemsvaart (Gemeente hardenberg)
Zes proeftuinen: Confectieborders, Verdiepte Tuin, Zonneborders, Vijvertje met Riet, Stadstuin en Schaduwborders.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)