Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk in Dedemsvaart

Kerkelijk Gebouw

Hoofdvaart 5
7701JE Dedemsvaart (gemeente Hardenberg)
Overijssel

Bouwjaar: 1833
Architect: D. Lyssen


Beschrijving van Hervormde kerk

Hervormde Kerk, gebouwd in 1833-1834 door D.Lyssen, Kruiskerk in traditionele vormen met houten klokketorentje van twee geledingen op de kruising. Een der kruisarmen wordt gevormd door de in classicistische trant opgetrokken pastorie met hoeklisenen en fronton boven de middenrisaliet. De kerk heeft een houten zoldering met vakken en rozetten. Neobarok orgel (1870). Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1870 gemaakt door J. van Loo. In 1955 ingrijpend gerestaureerd en uitgebreid met een vrij Pedaal. Het nieuwe Pedaal valt buiten de bescherming. Mechanisch torenuurwerk Firma Gebr. van Bergen, Midwolda, 1934, later voorzien van electrische opwinding, gerestaureerd in de zestiger jaren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8454
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde kerk in Dedemsvaart

IJzeren gedenkteken bestaande uit een taps toelopende schacht op een vierkant basement ter nagedachtenis aan W.J.B. Baron van Dedem

Markt 1
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Inleiding Vanaf 1809 werd onder leiding van Baron van Dedem begonnen met het graven van de Dedemsvaart. Dit kanaal liep vanuit Hasselt oost..

Tuinen van Mien Ruys: verwilderingstuin

Moerheimstraat 78
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Omschrijving onderdeel 1: De VERWILDERINGSTUIN. In 1924 legde Mien Ruys in de boomgaard achter het huis van haar ouders haar eerste proeftu..

Gashouder

Oude Zuidwolderstraat 5
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Inleiding Aan de noord-westrand van Dedemsvaart, langs de ringweg, staat een natte telescopische GASHOUDER. Deze is in 1932 gebouwd in opdr..

Villa Lellingbo

Moerheimstraat 80
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Inleiding HERENHUIS "Lellingbo", in 1902 in een eenvoudige Eclectische stijl gebouwd naar tekeningen van Karel Hakkert, in opdracht van Bon..

Tuinen van Mien Ruys: oude proeftuin

Moerheimstraat 78
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Omschrijving onderdeel 2: De OUDE PROEFTUIN De OUDE PROEFTUIN werd in 1927 aangelegd in de moestuin. Aan de noordzijde van de rechthoekige..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)