Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hotel Overcingel, tuinkoepel in Assen

Tuin Park Landgoed

Brink 38
9401HV Assen
Drenthe

Bouwjaar: 1824


Beschrijving van Hotel Overcingel, tuinkoepel

Inleiding Tuinkoepel, oorspronkelijk in 1874 gebouwd door Jannes Snoeken in de (latere) tuin van hotel Overcingel, op 23 mei 1995 verplaatst naar de Gouverneurstuin te Assen. De tuinkoepel werd verplaatst wegens de bouw van een bankkantoor op de hoek van de Stationsstraat en de H. de Ruiterstraat te Assen. Kleine, bakstenen aanbouw uit 1995 tegen de oostzijde, met plat dak. Deze aanbouw valt buiten de werking van de Monumentenwet. Omschrijving Rode, bakstenen tuinkoepel op ronde plattegrond en voorzien van een overstekend, conisch rieten dak. De tuinkoepel is gemetseld in halfsteensverband. Koppenlagen boven de vier vensters, alle vensters met middenstijl. Waardering De uit 1874 daterende tuinkoepel in de Gouverneurstuin te Assen vertegenwoordigt algemeen belang op basis van: - de ouderdom; - de sierende waarde in relatie tot de Gouverneurstuin; - de harmonieuze verhoudingen; - het voor tuinkoepels kenmerkende materiaalgebruik en - als tastbare herinnering aan hotel Overcingel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8417
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hotel Overcingel, tuinkoepel in Assen

Woonhuis in laat-eclectische stijl

Brink 40
Assen
Inleiding Het ca. 1890 in een sobere laat-eclectische trant gebouwde WOONHUIS staat in een omgeving waarvan het aanzien wordt bepaald door..

Dubbel woonhuis in een aan de Art Nouveau verwante stijl

Torenlaan 3
Assen
Inleiding Het dubbele WOONHUIS is ca. 1905 gebouwd in een aan de art nouveau verwante bouwstijl. het pand heeft een opvallende voorgevel d..

Woonhuis in overgangsstijl

Torenlaan 1
Assen
Inleiding Vrij sober vormgegeven vroeg twintigste eeuws WOONHUIS in een bouwstijl die het best kan worden aangemerkt als "overgangsstijl"...

Drostenhuis, rechter bouwhuis

Brink 42
Assen
Sterk gewijzigd rechter bouwhuis van het voormalige Drostenhuis.

Woonhuis in overgangsstijl

Brink 36A
Assen
Inleiding Het omstreeks 1905 gebouwde WOONHUIS heeft de typische kenmerken van de zogenaamde overgangsarchitectuur, een in grote lijnen no..

Kaart & Routeplanner