Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Paleis van Justitie in Assen

Gebouw

Brinkstraat 4
9401HZ Assen
Drenthe

Bouwjaar: 1840
Architect: A. Kommers Kommers A. Kommers


Beschrijving van Paleis van Justitie

Paleis van Justitie. Klassicistisch gebouw uit 1840, met grote pilasters en fronton. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8408
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Rechtbank Assen
Het Paleis van Justitie aan de Brinkstraat
Het Paleis van Justitie aan de Brinkstraat
Locatie Assen
Oorspr. functie gerechtsgebouw
Bouw gereed 1840
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 8408
Architect A. Kommers
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Rechtbank Assen was tot 2013 een van de negentien rechtbanken in Nederland. Met ingang van 1 januari 2013 is de rechtbank opgegaan in de Rechtbank Noord-Nederland. De rechtbank had op het laatst nog twee vestigingen, de hoofdvestiging te Assen aan de Brinkstraat 4 en het oude kantongerecht te Emmen aan de Hoofdstraat 6.

Het arrondissement van de rechtbank Assen bestond uit vier, later uit drie kantons: kanton Assen, kanton Hoogeveen, kanton Emmen en kanton Meppel. De laatste president van de rechtbank Assen was mr. P.J. Duinkerken.

Geschiedenis

Als enige provincie in Nederland werd Drenthe in 1838 niet in twee of meer arrondissementen verdeeld. Het arrondissement Assen kwam overeen met de provincie. Als enige arrondissement is daardoor het rechtsgebied van de rechtbank in de hele periode van het bestaan van de rechtbank, van 1838 tot 2013, niet wezenlijk veranderd. Behoudens kleine grenscorrecties met omliggende provincies was er enkel van 1934 tot 1941 sprake van een kleine wijziging. In deze periode waren de gemeenten Roden, Peize en Eelde ingedeeld bij het kanton Groningen en dus ook het arrondissement Groningen. De bezetter draaide dat in 1941 weer terug, hetgeen in 1951 geformaliseerd werd.

Paleis van Justitie

De rechtbank is sinds 1840 gevestigd in het Paleis van Justitie aan de Brinkstraat. Het werd gebouwd om het provinciaal hof te huisvesten. Het gebouw, ontworpen door A. Kommers in een neoclassicistische stijl, werd ook gebruikt door het kantongerecht.

Externe link


Monumenten in de buurt van Paleis van Justitie in Assen

Huize Tetrode

Brink 8
Assen
Gemeentehuis. Statig vroeg 19e eeuws huis met stucwerk in de gang en beschilderde wandbespanning in de raadzaal.

Huis van Bewaring

Brink 9
Assen
Huis van Bewaring. Eenvoudig bakstenen gebouw uit omstreeks 1840.

Drents Archief

Brink 4
Assen
Inleiding Het onderkomen van het Rijksarchief is in de periode 1897-1901 gebouwd als Rijksarchief en Provinciaal Museum, naar een ontwerp ..

Ontvangershuis

Brink 6
Assen
Ontvangershuis. Deftig huis met stoep van thans 18e eeuws voorkomen, waarin resten van een der kloostergebouwen. Thans Provinciaal Museum.

Drostenhuis

Kloosterstraat 1
Assen
Voormalig Drostenhuis, gebouwd in 1774-1778 aan de zuidzijde van het vroegere klooster Mariacamp. Restant van tuinmuur waarin oude pomp.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)