Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ontvangershuis in Assen

Kerkelijk Gebouw

Brink 6
9401HS Assen
Drenthe

Bouwjaar: 15e eeuw (keldergewelf) 18e eeuw (tuin)


Beschrijving van Ontvangershuis

Ontvangershuis. Deftig huis met stoep van thans 18e eeuws voorkomen, waarin resten van een der kloostergebouwen. Thans Provinciaal Museum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8405
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Ontvangershuis
Ontvangershuis 1.jpg
Locatie Brink 5-7, Assen
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 8405
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Ontvangershuis is het oudste woonhuis in de Nederlandse stad Assen.

Het huis aan de Brink in Assen was van oorsprong een van de gebouwen van het klooster Maria in Campis. Mogelijk was het in gebruik als priesterwoning. Het huis heeft een 15e-eeuws keldergewelf. Vanaf de 17e eeuw was het in gebruik bij de ontvangers-generaal van Drenthe. Bij de stadsbrand van 1676 werd het gebouw grotendeels verwoest. Johan Sichterman gaf opdracht voor herbouw, waarna vermoedelijk in 1698 een nieuw gebouw werd opgeleverd. Vanaf de 18e eeuw woonden de ontvangers veelal elders in de provincie. Zij gebruikten het Ontvangershuis als kantoor en logeerhuis voor hooggeplaatste gasten als stadhouders. Petrus Hofstede liet het gebouw in 1809 opknappen voor het bezoek van koning Lodewijk Napoleon Bonaparte.

Niet veel later kwam het huis in particuliere handen. Gerrit Kniphorst woonde er vanaf 1822 met zijn gezin. In 1853 werd het huis door de gemeente Assen gekocht van de erven Kniphorst. Tot 1888 was er een meisjesschool gevestigd. Na een serie van particuliere eigenaren, waarbij het huis zelfs werd gesplitst, werd het in 1955 aangekocht door de provincie Drenthe. Tussen 1957 en 1959 werd het gerestaureerd, waarna het in gebruik werd genomen door het Drents Museum. In het huis zijn tegenwoordig diverse stijlkamers ingericht.

Tuin

De 18e-eeuwse tuin werd ingericht door Lucas Pieters Roodbaard en bevat enkele beelden die van elders afkomstig zijn. Het hek (1756) komt van havezate Laarwoud in Zuidlaren. Achter het huis staat het beeld van Bartje.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Ontvangershuis in Assen

Drostenhuis

Kloosterstraat 1
Assen
Voormalig Drostenhuis, gebouwd in 1774-1778 aan de zuidzijde van het vroegere klooster Mariacamp. Restant van tuinmuur waarin oude pomp.

Drents Museum, v/h Gouvernementsgebouw

Brink 1
Assen
Inleiding Het huidige onderkomen van het Provinciaal Drents Museum is gebouwd als GOUVERNEMENTSGEBOUW van het Provinciaal Bestuur van Drent..

Kloosterkerk

Brink 2
Assen
Voormalige Kloosterkerk. In 1662 sterk verbouwde laat 13e eeuwse kapel van het klooster Mariacamp, waarvan de zuidmuur nog origineel is. Res..

Drents Archief

Brink 4
Assen
Inleiding Het onderkomen van het Rijksarchief is in de periode 1897-1901 gebouwd als Rijksarchief en Provinciaal Museum, naar een ontwerp ..

Telegraafkantoor

Brink 41
Assen
Inleiding Het in een aan de neo-gotiek verwante stijl gebouwde pand verving het van 1854 daterende telegraafkantoortje dat zich op de zelfd..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)