Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Poepenhemeltje (schansje) in Assen

Militair Object

Rolderhoofdweg
9400AA Assen
Drenthe

Bouwjaar: 1672


Beschrijving van Poepenhemeltje (schansje)

Het Schansje van van Galen of Poepenhemeltje, vierkante redoute uit 1672. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8400
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het Poepenhemeltje bij Deurze

Het Poepenhemeltje is een plek bij Deurze in de Nederlandse provincie Drenthe waar mogelijk restanten van een oude schans van Bommen Berend liggen of waar ooit een tuinhuisje van het landgoed Vredeveld kan hebben gestaan.

Bommen Berend

Bij het Deurzerdiep liggen de restanten van, volgens het informatiebord van Staatsbosbeheer, een oude schans, opgeworpen door de bisschop van Münster, Bernhard von Galen (beter bekend onder zijn bijnaam "Bommen Berend"). De schans zou in de zomer van 1672 zijn gebouwd tijdens de belegering van de stad Groningen. Daarna zou de schans nog jarenlang hebben gefungeerd als schuilplaats voor rondtrekkende seizoenarbeiders.

Vredeveld

Anderen trekken deze lezing in twijfel. Daarbij wordt gewezen op het feit, dat de plek ook voorkomt op de kadastrale kaart van 1830 en daar het eindpunt vormde van een weg, die deel uitmaakte van de paden van het sterrenbos van het landgoed Vredeveld. Er zou op deze plek een tuinhuisje gestaan kunnen hebben, dat ook heel goed als onderdak voor rondtrekkend volk, de zogenaamde hannekemaaiers of kiepkerels, ook wel poepen genoemd, gediend zou kunnen hebben.[1]

In de in 2018 verschenen "Geschiedenis van Drenthe" noemt Wijnand van der Sanden beide verklaringen te weten een "kampement-voor-één-nacht" in 1672 of een "vroeg-19e eeuwse folly" op het landgoed Amelte. Van der Sanden noemt de laatste door de archeoloog "Hans van Westing gegeven verklaring van een folly zeer reëel, maar voegt daar aan toe "alleen archeologisch kan de polemiek hierover laten verstommen".[2]

Scheldwoord

Beide verklaringen verwijzen naar het scheldwoord poep voor Duitsers, waardoor het poepenhemeltje aan zijn naam gekomen zou zijn. Het monumentje is in de jaren tachtig van de 20e eeuw door vrijwilligers van Landschapbeheer Drenthe gerestaureerd. Een andere verklaring is dat het woord poep een scheldwoord is voor rooms-katholieken (papen).[3]

Externe link


Monumenten in de buurt van Poepenhemeltje (schansje) in Assen

Voorm. boerderij met zij- en achterbaander onder afgewolfd rieten schilddak

Deurze 10
Deurze (Gemeente Aa en Hunze)
Grote, in aanleg mogelijk nog 18e eeuwse, voormalige boerderij met zij- en achterbaander onder aan voor- en achterzijde afgewolfd rieten sch..

Terrein met hunebed D16

Lienstukkenweg
Balloo (Gemeente Aa en Hunze)
Terrein waarin het hunebed D16. Datering: Neotlithicum.

Boerderij met achterbaander, grote schuur en stookhok met varkenskot

Markeweg 2
Loon (Gemeente Assen)
19e eeuws boerderijcomplex bestaande uit boerderij met achterbaander, grote schuur en stookhok met varkenskot. De boerderij onder deels pann..

Balloërkuil

Asserstraat 12
Rolde (Gemeente Aa en Hunze)
Balloerkuil. Oude gerechtsplaats van Balloo en vergaderplaats van de Etstoel, het vroegere landgericht van Drenthe.

Boerderij met achterbaander

Anreep 6
Assen
Boerderij met achterbaander. Woongedeelte aaneengebouwd aan boerderij Anreep nr. 8.

Kaart & Routeplanner