Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Petersgasthuis in Arnhem

Gebouw

Rijnstraat 71
6811EZ Arnhem
Gelderland


Beschrijving van Sint-Petersgasthuis

V.m. St. Petersgasthuis. Aanvankelijk als woonhuis vermeld in 1380, ingewijd als gasthuis 1407. Gotische gevel met kruisvensters en hangtorentjes met bakstenen spitsen. Zijmuren met weergangen en aan de westgevel een traptoren met klokkenverdieping. Inwendig grote voorzaal met balken op korbelen en gebeeldhouwde kraagstenen. Zaal op de verdieping eveneens oude balkenzoldering op korbelen. Aan de achterzijde trapgevel. Gerestaureerd 1954-1955, waarbij de onderpui werd gereconstrueerd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8361
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint Petersgasthuis
Sint Petersgasthuis in 1955
Sint Petersgasthuis in 1955
Locatie Arnhem
Oorspr. functie Gasthuis
Huidig gebruik kantoor
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 8361
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Sint Petersgasthuis is een voormalig gasthuis in de Nederlandse stad Arnhem. Het gebouw is rond 1354 gebouwd aan de Rijnstraat en diende in de eerste jaren als woonhuis en als munthuis. In 1407 is het gebouw in gebruik genomen als gasthuis.

Deze functie was door Johan Wolterszoon van Arnhem opgenomen in het testament, die in 1383 het pand in zijn geheel in bezit kreeg en in 1401 overleed. Het gebouw kwam ter ere aan Petrus, gelijk aan de beschermheilige van de Pieterskerk in Utrecht waar Van Arnhem vicaris en kanunnik van was. De inwijding van het pand gebeurde dan ook door de wijbisschop van Utrecht. Het pand werd uitgebreid met aangrenzende woningen. Het complex bevatte een hospitaalkerk, een gasthuis en een rentmeesterswoning, al werd de functie van gasthuis in de 16e-eeuw reeds gestopt. Wel werden andere functies in het pand onder gebracht, waaronder opslag van wijn voor hertog Karel van Gelre.

Vanwege het grote verval werd het pand halverwege de 19e-eeuw en begin 20e-eeuw gerenoveerd. Bij de eerste renovatie werd aan de straatzijde een groot raam geplaatst. Bij de tweede renovatie werd echter de oude vormgeving hersteld. Na de Tweede Wereldoorlog waren diverse winkels in het pand gevestigd. Het pand kent een grote voorzaal, waarin een balkconstructie aanwezig is die rust op korbelen en kraagstenen. Vanaf 2015 is het in gebruik als kantoorruimte en opent DrieGasthuizenGroep hier haar klantcontactcentrum. DrieGasthuizenGroep is daarbij altijd eigenaar van het pand geweest, DrieGasthuizengroep is een fusie bedrijf dat ontstaan is uit drie gasthuizen die Arnhem kende, Sint Catharinaegasthuis (1246), Sint Petersgasthuis en Sint Anthoniegasthuis.

Exterieur

Het gebouw is opgetrokken uit baksteen en kent aan de voorzijde ter versiering twee kleine arkeltorentjes. Aan de top van de voorgevel is een beeld geplaatst van Petrus. Voor de voorgevel is een ingang naar de middeleeuwse kelders onder het pand. Aan de achterzijde van het gebouw is een traptoren waarin voorheen een klok bevestigd was, om de gelovigen op te roepen naar de kerk te gaan.

Galerij

Trivia


Monumenten in de buurt van Sint-Petersgasthuis in Arnhem

Gevel van De Drie Haringen

Rijnstraat 64
Arnhem
Een zevental natuurstenen, gebeeldhouwde maskers in de trant van Hendrick de Keyser en een gevelsteen, voorstellende de Drie Haringen, ingem..

Winkelwoning, in gebruik als apotheek en bovenwoning

Rijnstraat 19I
Arnhem
Inleiding WINKELWONING, in gebruik als apotheek en bovenwoning. Het pand is in 1858 gebouwd, getuige een stichtingssteen in de achtergevel:..

Karakteristiek graanpakhuis

Korenmarkt 29
Arnhem
Inleiding: Karakteristiek GRAANPAKHUIS, gebouwd in 1895 voor graanhandelaar Const. Reijers wellicht door architect J.W. Boerbooms. Het pand..

Zaalkerkje van de voormalig Lutherse Kerk

Korenmarkt 26
Arnhem
V.m. Lutherse kerk. Zaalkerk (1735-1737) met bakstenen gevels, geleed door pilasters v.d. kolossale orde met Ionische kapitelen. Voorgevel m..

Huis met lijstgevel, achter welks bovendeel de zeer hoge, middeleeuwse kap schuil gaat

Rijnstraat 40
Arnhem
HUIS met lijstgevel, achter welks bovendeel de zeer hoge, middeleeuwse kap (XVI a) schuil gaat. De gevel heeft een vroeg-19e eeuws karakter...

Kaart & Routeplanner


Foto's (28)

Alle 28 foto's weergeven