Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Lichtenbeek: Koetshuis in Arnhem

Kasteel Buitenplaats

Amsterdamseweg 459
6816VJ Arnhem
Gelderland

Bouwjaar: laatste helft 19e eeuw 1850 laatste helft 19e eeuw


Beschrijving van Lichtenbeek: Koetshuis

Koetshuis van het voormalig buiten "Lichtenbeek". Witgepleisterd pand op T-vormige plattegrond onder zadeldaken gedekt met pannen. In de voorgevel middenrisaliet onder insteekkap en een drietal dubbele toegangsdeuren; rijk gesneden windveren; lisenen met getrokken voegen; op verdieping opklimmend boogfries tussen lisenen en middenpartij onder brede accoladebogen. Tweede helft 19e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8289
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Lichtenbeek
Koetshuis Lichtenbeek
Koetshuis Lichtenbeek
Type Landgoed
Locatie Arnhem/Oosterbeek
Opening parkbos vrij toegankelijk
Beheerder Het Geldersch Landschap
Status 1ste verdieping atelier Klaas Gubbels
Monumentnummer 8289
Monumentstatus Rijksmonument

Lichtenbeek is een landgoed in Nederland gelegen tussen Oosterbeek en Arnhem. Het ligt ten zuiden van de N225, tussen de Dreijenseweg en de Van Limburg Stirumweg. Het grootste gedeelte ligt in de gemeente Arnhem, het zuidelijk deel in de gemeente Renkum. Het is in bezit van Het Geldersch Landschap.

Geschiedenis

De naam Lichtenbeek verwijst naar een spreng op het aan de andere kant van de Amsterdamseweg gelegen landgoed Vijverberg. De Vijverberg vormde vroeger een eenheid met Lichtenbeek, maar behoort nu tot Warnsborn. Zowel Lichtenbeek als Vijverberg behoorden oorspronkelijk tot de landerijen van het voormalige klooster Mariënborg, dat in 1580 werd opgeheven. Rond 1650 werden de goederen verkocht.

Lichtenbeek werd rond 1651 gesticht door Wilhelm Creyvenger en Bernt Harscamp. In 1834 kocht Jan Trakranen het landgoed van de weduwe Van Hasselt, geboren gravin van Rechteren. Trakranen liet een nieuw huis in neoclassicistische stijl bouwen. In 1835 en 1836 breidde hij zijn bezit uit met Boschveld, dat oorspronkelijk ontstaan was uit de landerijen van Mariënborn. Het huis brandde in 1942 af door onvoorzichtigheid met vuur. Onder meer het koetshuis, een boswachterswoning en twee siervazen die de toegang tot het landgoed markeerden bleven bewaard. Het zijn alle rijksmonumenten.

Het Geldersch Landschap kocht in 1940 een gedeelte van het oorspronkelijke landgoed Lichtenbeek van de erven L.G.A. graaf van Limburg Stirum. Het Mariëndaalse Veld op Lichtenbeek maakte in september 1944 deel uit van het slagveld van de Slag om Arnhem. Lichtenbeek dat bedoeld was voor het droppen van bevoorrading van de Britse troepen was in handen van de Duitsers. Oudere bomen in het gebied bevatten nog granaatscherven van die strijd.

Op Lichtenbeek ligt een grafheuvel uit het Neolithicum en/of de Bronstijd, dat een archeologisch rijksmonument is.

Flora en fauna

Lichtenbeek bestaat voor ruim twee derde uit bos, de rest is weiland en akkerland. Het bos bevat loof- en naaldbomen, waaronder veel uitheemse bomen als douglasspar, Japanse lork en Amerikaanse zilverspar. Centraal in het bos ligt een grotendeels afgegraven leemkuil. Op het landgoed zijn twee vijvers aangelegd voor reptielen.

Het hoogste punt, de Kleine Pol, ligt op 64 meter boven NAP. Het is een kunstmatig opgeworpen heuvel op het kruispunt van twee lanen en stamt waarschijnlijk uit 1813. Het is omgeven door een beukenhaag.

Rijksmonumenten


Monumenten in de buurt van Lichtenbeek: Koetshuis in Arnhem

Lichtenbeek: Natuurstenen siervazen op gemetselde voet in Lodewijk XV-vormen

Amsterdamseweg 459
Arnhem
Natuurstenen siervazen op gemetselde voet in Lodewijk XV-vormen (XVIII c). Toegang tot het thans verdwenen buiten Lichtenbeek, waarvan een p..

Lichtenbeek: Boswachtershuis

Amsterdamseweg 461
Arnhem
Boswachtershuis, 2e helft 19e eeuw, van het voormalige buiten "Lichtenbeek". Gepleisterd pand onder met pannen gedekt zadeldak met attiekvor..

Warnsborn: Hekpalen met opschrift "Warnsborn"

Bakenbergseweg 257
Arnhem
Omschrijving Twee wit geschilderde gietijzeren HEKPALEN aan de Amsterdamseweg (6A) en de Bakenbergseweg (6B) met opschrift WARNSBORN uit o..

Mariëndaal: twee toegangskolommen

Amsterdamseweg 457
Arnhem
Omschrijving TWEE TOEGANGSKOLOMMEN. De toegangskolommen staan opgesteld aan de van Limburg Stirumlaan die haaks op de Amsterdamseweg is ge..

Lichtenbeek:Grafheuvel

-
Arnhem
Grafheuvel. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. (Gedeeltelijke bescherming, voor zover betreft de daarin gelegen grafheuvel zelf, alsmede..

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)