Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Petrus- en Pauluskerk vanwege klokken, priesterzerk en houten kruisbeeldje in Arcen

Kerkelijk Gebouw

Burgemeester Gubbelsplein 1
5944AK Arcen (gemeente Venlo)
Limburg

Bouwjaar: 1861/1684 (klokken)
Architect: Petrus van Trier (klok 1684)


Beschrijving van Petrus- en Pauluskerk vanwege klokken, priesterzerk en houten kruisbeeldje

De kerk vanwege een klok uit 1861, een klok uit 1684, gegoten door Petrus van Trier. Priesterzerk van 1723. Ingemetseld in de toren - houten kruisbeeldje. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8263
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Petrus en Pauluskerk (Arcen)
Arcen, kerk foto6 2010-06-21 17.35.JPG
Plaats Arcen
Gebouwd in 15e eeuw, 1958
Restauratie(s) 1966
Gewijd aan Petrus en Paulus
Monumentnummer  8263
Architectuur
Architect(en) Hendrik Willem Valk
Bouwmateriaal baksteen en poriso
Klokkentoren zuidtoren
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Petrus- en Pauluskerk is een kruisbasiliek met 2 torens in het dorp Arcen in de gemeente Venlo en staat op de lijst van rijksmonumenten in Arcen. Er bestond al een Petrus- en Pauluskerk in de 16e eeuw, maar de huidige kerk stamt uit 1958. De kerk is gebouwd op een natuurlijke heuvel in de dorpskern. De kerk is ontworpen door architect Hendrik Willem Valk en lijkt sterk op de eveneens door Valk ontworpen Sint-Victorkerk in Apeldoorn.

Geschiedenis van de kerk

De eerste kerk werd gebouwd boven op een twee en een halve meter hoge heuvel, en bestond uit een rechthoekige zaal met aangebouwd priesterkoor en een westtoren. Aan het einde van de 15e eeuw werd het priesterkoor vervangen door een polygonaal koor tegen de zaalkerk. Begin 16e eeuw werd de zaalkerk vervangen door een driebeukige kruiskerk. De romaanse toren werd in de toenmalige kerk ingebouwd.

In 1893 werd de kerk door Caspar Franssen gerestaureerd. De oude toren werd gesloopt en de eerste travee werd ingericht als tweede travee. Tegen de westgevel werd een neogotische klokkentoren gebouwd.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het dorp veelvuldig gebombardeerd. Ook de kerk leed daarbij veel schade; de torenspits en het schip stortten in. Daarom deed direct na de oorlog een schoolgebouw enige tijd dienst als noodkerk.

In 1954 waren de plannen voor nieuwbouw, naar ontwerp van architect H.W. Valk, gereed. Met de bouw werd pas in 1958 begonnen, in 1959 was zij voltooid. De kerk heeft, zoals de meeste van Valks kerken, een christocentrische opzet. Het basilicale schip heeft een brede middenbeuk en smalle zijbeuken. Het transept is eveneens breed uitgevoerd. De kruising, dat dienstdoet als priesterkoor wordt bekroond door een ruime vierkante vieringtoren en afgesloten door een abside met kooromgang. De kerk heeft een centraal bankenplan, naar voorbeeld van kerken in Sevenum en Herten, beide eveneens ontworpen door Valk. Aan de op het zuiden gerichte voorkant heeft de kerk een dubbeltorenfront met portaal. De torens zijn van ongelijke hoogte.

Monumentale elementen

In het plantsoen ten westen van de kerk is een betonnen constructie geplaatst met daarin de antieke Mariaklok. De kerk is een rijksmonument vanwege twee klokken uit 1861 en 1684, een priesterzerk en een houten beeld.Monumenten in de buurt van Petrus- en Pauluskerk vanwege klokken, priesterzerk en houten kruisbeeldje in Arcen

De Schans: huis met gezwenkte topgevel en tandlijsten

Schans 1
Arcen (Gemeente Venlo)
Huis met aan de straat een gezwenkte topgevel, tandlijsten en het ankerjaartal 1737.

Kasteel Arcen: restanten van tuinpaviljoen

Lingsforterweg 26
Arcen (Gemeente Venlo)
Omschrijving onderdeel 9: RESTANTEN VAN TUINPAVILJOEN. Gemetselde restanten van een tuinpaviljoen, cirkelvormig, dat behoorde bij kasteel A..

Kurversgraaf

Burgemeester Van Soest-Jansbekeplein
Arcen (Gemeente Venlo)
Een grachtindieping ten zuiden van het dorp.

Schanstoren

Schans 18
Arcen (Gemeente Venlo)
Overblijfsel van een sterkte aan de Maas, bestaande uit een vierkante traptoren en enig aansluitend muurwerk met zijkant van een poortdoorga..

Kasteel Arcen: tiendschuur

Lingsforterweg 25
Arcen (Gemeente Venlo)
Omschrijving onderdeel 8: TIENDSCHUUR behorende tot de voormalige buitenplaats Arcen. Buiten de omgrachting staat een schuur met ankerjaar..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)