Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Onderkelderd haakvormig gebouw onder met pannen belegd haakvormig afgeknot schilddak in Appingedam

Woonhuis

Solwerderstraat 32
9901BE Appingedam
Groningen

Bouwjaar: eind 18e/begin 19e eeuw 1850-1900 (voorgevel) begin 20e eeuw (achtergevel) 1825 eind 18e/begin 19e eeuw 1850-1900 (voorgevel) begin 20e eeuw (achtergevel)


Beschrijving van Onderkelderd haakvormig gebouw onder met pannen belegd haakvormig afgeknot schilddak

In aanleg vermoedelijk eind 18e/begin 19e eeuws onderkelderd haakvormig gebouw, dat in de loop van de 19e eeuw (XIXc-d) is voorzien van een nieuwe voorgevel en vervolgens, aan het begin van de 20e eeuw, aan de achterzijde van een pakhuisgevel; het geheel telt twee bouwlagen en wordt gedekt door een met pannen belegd haakvormig afgeknot schilddak. Door pilasters ingedeelde voorgevel op lage hardstenen plint; asymmetrische gelegen in lichte risaliet gevatte, hoofdingang met dubbele paneeldeur met gietijzeren sierroosters en bovenlicht, waarboven balkon met gietijzeren hekwerk op consoles. Getoogde T-vensters en in geprofileerde stucomlijsting gevatte balkondeuren. Gekorniste kroonlijst op klossen. Te rechter zijde ingang koetshuis met dubbele paneeldeuren met gietijzeren siersmeedwerk en bovenlicht. De achtergevel is afgeknot en uitgerust met dubbele deur, hijsdeuren, vierruitsvensters en trijshuis; staafankers. Gedeeltelijk aan de achterzijde in het complex opgenomen is een in aanleg 18e eeuws huis van twee bouwlagen onder met pannen belegd half schilddak; 19e eeuwse blokbepleistering; T- vensters; persiennes; staafankers. Het interieur van het hoofdgebouw bevat waardevolle onderdelen, zoals trompe l'oeil en andere beschilderingen, en sierstucwerk in gang en kamers (bogen, plafonds, schouwen); houten trapbalusters; gesneden vensterbanken; gepaneelde luiken en restanten van een vroeg 20e eeuwse winkel-interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8240
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Onderkelderd haakvormig gebouw onder met pannen belegd haakvormig afgeknot schilddak in Appingedam

Onderkelderd pand met twee bouwlagen onder schilddak tegen rechte lijstgevel aan voorzijde

Solwerderstraat 39
Appingedam
In aanleg 18e eeuws, twee bouwlagen tellend, onderkelderd pand onder pannengedekt schilddak tegen rechte, eenvoudige geprofileerde 19e eeuws..

Pandje met houten winkelpui onder schilddak tegen kwarthol gezwenkte lijstgevel aan voorzijde met topschoorsteen

Solwerderstraat 34
Appingedam
In aanleg vermoedelijk ouder, doch wat voor- en achtergevel betreft midden 19e eeuws PANDJE, gedekt door een pannen belegd schilddak tegen k..

Verdiepingloos pandje met lijstgevels onder pannengedekt schilddak

Solwerderstraat 36
Appingedam
In aanleg vermoedelijk 18e eeuws verdiepingloos pandje onder pannengedekt schilddak. Van de eind 19e eeuwse lijstgevels is die der achterzij..

Pand met verdieping en gootlijst met gesneden consoles onder zadeldak met voorschild en topschoorsteen

Solwerderstraat 47
Appingedam
Pand met verdieping onder zadeldak met voorschild en topschoorsteen. Tegen de gootlijst gesneden consoles. Omlijste ingang met mooie deur en..

Onderkelderd pand met verdieping en forse kroonlijst onder zadeldak met voorschild

Solwerderstraat 33
Appingedam
Onderkelderd pand met verdieping onder zadeldak, aan de voorzijde van schild voorzien; de voorgevel afgesloten door forse kroonlijst. Omlijs..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)