Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijgemaakt-Gereformeerde Kerk (tot 1945: Synagoge) in Appingedam

Kerkelijk Gebouw

Broerstraat 6
9901EK Appingedam
Groningen

Bouwjaar: 1801


Beschrijving van Vrijgemaakt-Gereformeerde Kerk (tot 1945: Synagoge)

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt, gebouwd in 1801 als Synagoge, sinds 1945 Ger. Kerk. Rechthoekig zaalkerkje met schilddak en rondboogvensters. Deuromlijsting met fronton. Gepleisterd interieur met gemarmerde hoofdlijst op houten voluutconsoles, houten gewelf met enige beschildering. Arke nog aanwezig. Doophek samengesteld uit onderdelen van de Bima (Lod.XVI-stijl). Vrouwengalerij op Ionische zuiltjes. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8208
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Synagoge van Appingedam

De synagoge van Appingedam is een voormalige synagoge in de gemeente Appingedam, die in 1801 door de joodse gemeente werd ingewijd en daarmee de oudste synagoge in de provincie Groningen is .

Voor het gebouw aan de Broerstraat staat een gedenkteken met de namen van omgekomen Joodse inwoners van Appingedam tijdens de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Na de bevrijding van de Duitse bezetting in Nederland waren er nauwelijks meer belijdende joden in Appingedam en daarom is de synagoge in 1945 verkocht aan de Gereformeerde kerk vrijgemaakt (GKV). Deze heeft het gebouw, dat in mei 1945 door een bom was getroffen, gerestaureerd en als godshuis in gebruik genomen. De kerkgemeente is in 2015 verhuisd naar de sinds 2009 leegstaande en gerestaureerde Gereformeerde kerk aan de Dijkstraat. Daarna is de synagoge, een rijksmonument,[1] door de eigenaar, de Stichting Oude Groninger Kerken,[2] in de oude staat teruggebracht en op 5 mei 2015 heropend. Het gebouw zal worden gebruikt voor culturele doeleinden. In de bijbehorende Joodse school is een bed & breakfast gevestigd.

1rightarrow blue.svg Zie ook Lijst van kerken in Groningen

Externe links


Monumenten in de buurt van Vrijgemaakt-Gereformeerde Kerk (tot 1945: Synagoge) in Appingedam

Filadelfia

Broerstraat 2
Appingedam
Pand zonder verdieping doch met drie van de zeven traveeën als middenpartij in de kap opgetrokken en van groot tympaan voorzien. Omlijste i..

Aanplakzuil

aan het Kattendiep Kattendiep aan het Kattendiep
Appingedam
Inleiding AANPLAKZUIL gelegen op de hoek van de Koningstraat en Kattendiep-West. De zuil uit de jaren dertig van de 20ste eeuw, heeft in de..

Onderkelderd pand met verdieping en gepleisterde voorgevel onder schilddak

Gouden Pand 18
Appingedam
In aanleg 17e eeuws onderkelderd pand (1631) met verdieping onder pannen gedekt schilddak tegen topgevel met vlechtingen aan de achterzijde;..

Onderkelderd pand met verdieping en gepleisterde voorgevel onder schilddak

Gouden Pand 16
Appingedam
In aanleg 17e eeuws onderkelderd pand met verdieping onder pannen gedekt schilddak. De voorgevel draagt een 19e eeuws karakter, is gepleiste..

Witgepleisterd pand onder schilddak met verdieping en zware kroonlijst aan de voorzijde

Gouden Pand 12
Appingedam
In aanleg 17e eeuws onderkelderd pand met verdieping onder pannengedekt schilddak, aan voorzijde afgesloten door zware eenvoudig gedetaillee..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)