Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Korenmolen van Maasbommel in Maasbommel

Molen

Bovendijk 4 A
6627KT Maasbommel (gemeente West Maas en Waal)
Gelderland

Bouwjaar: 1871


Beschrijving van Korenmolen van Maasbommel

Ronde, gemetselde KORENMOLEN, 1871, waarvan de roeden en het binnenwerk verwijderd zijn. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8204
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Ronde Molen
De molen in april 2011
De molen in april 2011
Basisgegevens
Plaats Maasbommel
Bouwjaar 1740 of eerder / 2010
Verdwenen in de jaren 20 van de 20e eeuw onttakeld
Type grondzeiler, in 2010 herbouwd als stellingmolen
Kenmerken ronde stenen molen
Vlucht 23,60
Stellinghoogte 3,80
Functie korenmolen
Bestemming  korenmolen
Restauraties  2010 en 2011
Oorspronkelijk gebruik  koren en pelmolen
Huidig gebruik  korenmolen, bezienswaardigheid
Monumentnummer  8204
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
Database Verdwenen Molens
De Hollandsche Molen
Restauratie april 2010
Restauratie april 2010
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Ronde Molen in Maasbommel (gemeente West Maas en Waal) is een ronde stenen stellingmolen die in of voor 1740 werd gebouwd als grondzeiler. De molen werd in de jaren 20 van de 20e eeuw ontdaan van zijn wieken, omdat deze het verkeer op de dijk hinderden. In de romp werd het maalbedrijf tot ca. 1967 met behulp van een dieselmotor voortgezet. In 2010 is door molenmakersbedrijf Coppens begonnen met het maalvaardig restaureren van de scheefgezakte molen, echter nu als stellingmolen. De molen stond 19 cm scheef en is rechtegezet. Verder is de molen verhoogd met een rechtopgaand bovengedeelte van ongeveer 470 cm. De onderste rij steigergaten geven de oorspronkelijk hoogte van de molen aan. In 2011 werd de restauratie voltooid. De molen heeft 1 maalkoppel met kunststenen.

De Ronde Molen maalt op vrijwillige basis graan, maar doet ook dienst als bezoekers- en infocentrum van het Regionaal Bureau voor Toerisme. De herbouw van de molen is gesubsidieerd door de Europese Gemeenschap.[1] De molen was als grondzeiler uniek doordat hij naast drie koppels maalstenen ook een volledig pelwerk met twee stenen had. Alle stenen waren op of onder de eerste zolder gelegen. De situatie is ook na de herbouw en verhoging nog steeds herkenbaar.

Het gevlucht bestaat uit de door de firma Vaags in 2010 gemaakte, 23,60 meter lange, gelaste roeden. De binnenroede heeft nummer 229 en de buitenroede nummer 228. Het oorspronkelijk gevlucht bestond uit 22,70 cm lange potroeden.

De kap van de molen kruit op een Engels kruiwerk met behulp van een kruilier.

De molen wordt gevangen, stilgezet, met een scharnierende, Vlaamse vang met vier vangstukken. De vang wordt bediend door een vangtrommel.

Overbrengingen

  • De overbrengingsverhouding is 1 : 5,5.
  • Het bovenwiel heeft 62 kammen en het bovenrondsel heeft 22 staven. De koningsspil draait hierdoor 2,82 keer sneller dan de bovenas.
  • Het spoorwiel heeft 82 kammen en het steenrondsel 42 staven. Het steenrondsel draait hierdoor 1,95 keer sneller dan de koningsspil en 5,5 keer sneller dan de bovenas.

Externe link


Monumenten in de buurt van Korenmolen van Maasbommel in Maasbommel

Bakstenen dijkmagazijn

Bovendijk 2A
Maasbommel (Gemeente West Maas en Waal)
Inleiding Aan de Bovendijk gelegen bakstenen DIJKMAGAZIJN onder pannen zadeldak uit het vierde kwart van de 19de eeuw. De situering is onaa..

Munnickenwoerd

Woerdsestraat 34
Altforst (Gemeente West Maas en Waal)
Hoeve 'Munnickenwoerd'. In oorsprong wellicht laat-middeleeuwse BOERDERIJ met breed woongedeelte, gepleisterd, onder rieten schilddak. Rec..

H. Donatuskerk

Kerkstraat 8
Altforst (Gemeente West Maas en Waal)
Inleiding De R.K. KERK, toegewijd aan de H. DONATUS, is een in 1890-1891 naar een ontwerp van architect J. Kayser in neo-romaanse stijl geb..

Hervormde Kerk

Kerkstraat 21
Altforst (Gemeente West Maas en Waal)
De Herv. KERK bestaat uit gepleisterde en verminkte koor van de laat-gotische dorpskerk, overdekt door een gestucadoorde zoldering. De kerk..

Klooster Sint-Josephsberg

Clarastraat 2
Megen (Gemeente Oss)
Klooster St Josephsberg, van de Zusters Clarissen. Groep van eenvoudige gebouwen om een pandhof; de oudste gedeelten uit 1721 op de plaats v..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)