Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Middelste Molen in Loenen

Molen

Kanaal Zuid 499
7371GL Loenen (gemeente Apeldoorn)
Gelderland

Bouwjaar: 1887


Beschrijving van De Middelste Molen

"De Middelste Molen". Watermolen. Molenhuis en molenwerk 1887, herbouwd na brand in 1886. Reeds in 1622 werd hier papier geschept. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8185
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Middelste Molen
De Middelste Molen (2008)
De Middelste Molen (2008)
Basisgegevens
Plaats Loenen
Waterloop Loenense beek
Bouwjaar 1887
Type watermolen
Kenmerken bovenslagmolen
Functie papiermolen
Oorspronkelijk gebruik  Het maken van papier
Huidig gebruik  Het maken van papier, thans op vrijwillige basis
Monumentnummer  8185
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

Papierfabriek De Middelste Molen is een papierfabriek en museum bij Loenen op de Veluwe in Gelderland. Op deze plek produceert men al sinds 1622 papier met behulp van waterkracht.

De papiermolen is gelegen aan de Loenense beek, en sinds 1868 ook aan het toen gegraven Apeldoorns kanaal. De beek wordt onder het kanaal door geleid. Eeuwenlang stonden er twee Middelste Molens, maar in 1886 brandden ze alle twee tot de grond toe af. Een jaar later werd de huidige fabriek gebouwd die tot 1927 eigendom bleef van de kasteelheer van het nabijgelegen kasteel Ter Horst.

Tot 1960 produceerde De Middelste Molen op traditionele wijze allerlei soorten papier, al ging dat niet allemaal meer met waterkracht. Toen de fabriek om economische reden werd stilgelegd trad al snel verval in. Papierfabrikanten uit de regio kochten het negentiende-eeuwse bedrijfspand echter in 1991 gezamenlijk aan om het te behouden voor het nageslacht. De fabriek werd ondergebracht in een stichting en deels gerestaureerd. In 1991 rolden de eerste vellen papier weer van de machine.

De Middelste Molen is de enige werkende papierfabriek in Nederland waarvan de papiermachine nog door waterkracht kan worden aangedreven. De productie van papier gebeurt er zowel machinaal als handmatig. Het productieproces is in bijna 400 jaar nauwelijks veranderd. De fabriek maakt deel uit van het industrieel erfgoed en is sinds 2001 een werkend museum. Met begeleiding van monumentenzorg heeft begin eenentwintigste eeuw een grote restauratie plaats gevonden.

Externe link


Monumenten in de buurt van De Middelste Molen in Loenen

Woonhuis "De Bovenste Molen"

Molen-Allee 20
Loenen (Gemeente Apeldoorn)
Onderdeel 14: WOONHUIS. Omschrijving Het woonhuis De Bovenste Molen is een bakstenen woonhuis uit circa 1895, gelegen aan de Loenense beek..

Ter Horst: oranjerie

Hoofdweg 76
Loenen (Gemeente Apeldoorn)
Onderdeel 9: ORANJERIE MET SCHUURTJE. Omschrijving Oorspronkelijk 16de-eeuws gebouw (spijker of kapel), die tot 1791 in gebruik was als ka..

Ter Horst: oostelijk bouwhuis

Hoofdweg 78
Loenen (Gemeente Apeldoorn)
Onderdeel 5: OOSTELIJK BOUWHUIS. Omschrijving De oostzijde van het voorplein wordt afgesloten door een bakstenen bouwhuis uit 1791 als ide..

Ter Horst: moestuin met kas, koude bakken, houten en houten schutting

Hoofdweg 74
Loenen (Gemeente Apeldoorn)
Onderdeel 11: MOESTUIN MET KAS, KOUDE BAKKEN EN HOUTEN SCHUTTING. Omschrijving Naast de oranjerie ligt een rechthoekige moestuin a..

Ter Horst: ijskelders

Hoofdweg 74
Loenen (Gemeente Apeldoorn)
Onderdeel 12: IJSKELDERS. Omschrijving Ten oosten van het hoofdgebouw naast het hoenderhok gelegen ijskelders, bestaande uit drie bakstene..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)