Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mariakerk in Apeldoorn

Kerkelijk Gebouw

Hoofdstraat 18
7311KB Apeldoorn
Gelderland

Bouwjaar: 1896-'98 (schip) 1901-'02 (dwarsschip)
Architect: J.W. Boerbooms (schip) Joseph Cuypers en Jan Stuyt (dwarsschip) Boerbooms J.W. Boerbooms (schip) Joseph Cuypers en Jan Stuyt (dwarsschip)


Beschrijving van Mariakerk

O.L.Vrouw ten Hemelopneming. Neogotische kruisbasiliek in aan de Nederrijnse late gotiek ontleende baksteenvormen. Schip 1897-1898 door J.W.Boerbooms; koor en dwarsschip 1901-1902 door J.Th.J.Cuypers en Jan Stuyt. Laat vleugelaltaar van F.W.Mengelberg; vensters koorapsis met ramen door Otto Mengelberg. Tweeklaviers orgel met twintig registers en vrij pedaal, gemaakt door Peereboom en Leyser in 1897 voor de Kloosterkapel Paters Jesuïten te Groningen. In 1957 overgeplaatst naar de RK Pius X kerk te Tilburg en in 2001 aangekocht door de RK O.L.V.-parochie te Apeldoorn. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8161
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming- of Mariakerk
De Mariakerk aan de Hoofdstraat.
De Mariakerk aan de Hoofdstraat.
Plaats Apeldoorn
Denominatie Rooms-katholiek
Gebouwd in 1895-1901
Gewijd aan Maria-Tenhemelopneming
Architectuur
Architect(en) Johannes Wilhelmus Boerbooms (Tot 1899)
Jos Cuypers en Jan Stuyt
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode Neogotiek
Toren Nooit uitgevoerd
Interieur
Altaar F.W. Mengelberg
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Mariakerk, officieel de Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopnemingkerk, is een rooms-katholieke kerk aan de Hoofdstraat in de Nederlandse stad Apeldoorn. De bouw van de neogotische kerk begon in 1895 onder architect J.W. Boerbooms, maar werd wegens zijn overlijden in 1899 voltooid door Jos Cuypers en Jan Stuyt. Het kerkgebouw verving een oudere kerk uit 1846 van de hand van Gerard te Riele. De kerk is sinds januari 2010 de hoofdkerk van de toen opgerichte Emmaüsparochie waar ook de Teresiakerk, de Emmanuelkerk en de Victorkerk onder vielen. Sinds 1 januari 2013 zijn alle andere kerken gesloten, zodat de Mariakerk nu de enige kerk is die gebruikt wordt door de parochie.

Klein kerkorgel van Pereboom & Leijser uit 1897, sinds 2008 in de Mariakerk

Monumenten in de buurt van Mariakerk in Apeldoorn

Welkoop

Stationsstraat 104
Apeldoorn
Inleiding Het zogenaamde 'Welkoop pand' is gelegen aan de oostzijde van de Stationsstraat, op de kop van een strook grond tussen de Kanaals..

Fundering Dorpskerk

Fundering Dorpskerk a/h Raadhuisplein Raadhuisplein Fundering Dorpskerk a/h Raadhuisplein
Apeldoorn
Fundering Dorpskerk. Onder het Raadhuisplein, ongeveer 60 cm. onder het maaiveld de funderingen van de gotische O.L. Vrouwekerk, die in 1843..

Gedeeltelijk vrijstaande, voormalige, winkelwoning

Van Kinsbergenstraat 3
Apeldoorn
Inleiding Gedeeltelijk vrijstaande, voormalige, WINKELWONING uit 1897. Deze aan de zuidzijde van de licht gekromde Van Kinsbergenstraat ges..

Sonnevanck

Jhr. Mr. G.W. Molleruslaan 2
Apeldoorn
Inleiding Deze forse dubbele vrijstaande VILLA is zeer markant gelegen op de hoek van de Deventerstraat (nr. 33) en de Jhr.mr. G.W. Molleru..

Vrijstaande winkelwoning

Van Kinsbergenstraat 1
Apeldoorn
Inleiding Vrijstaande WINKELWONING uit 1897. Deze aan de zuidzijde van de licht gekromde Van Kinsbergenstraat gesitueerde, in 1897 gebouwde..

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)