Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grevijlinkhuis in Annerveenschekanaal

Woonhuis

Ellentshoek 10
9654PW Annerveenschekanaal (gemeente Aa en Hunze)
Drenthe

Bouwjaar: 1785 ca. 1990 (uitbr.)


Beschrijving van Grevijlinkhuis

Huis Grevylinck. Deftig huis met verdieping en monumentale ingangspartij 1785. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8156
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Bouwtekening van het Grevlijlinkhuis in Annerveenschekanaal (omstreeks 1785)
Het Grevlijlinkhuis in Annerveenschekanaal anno 2010

Lambertus Grevijlink (Groningen, 19 maart 1735 - Annerveen, 29 juni 1815) was een Drentse landmeter, ingenieur en vervener.

Leven en werk

Grevijlink werd geboren in de Schuitemakersstraat te Groningen. Hij was een zoon van de herbergier en verlaatmeester van het Spijkerboorse verlaat Willem Grevijlink en Eelje Steenhuis. Hij ontwikkelde zich van landmeter en ingenieur tot een grootschalig vervener van de veengebieden in het oosten van de provincie Drenthe. Samen met de secretaris en de ontvanger-generaal van de Landschap Drenthe Coenraad Wolter Ellents en Johannes van Lier, de schulte van Anloo, Gieten en Zuidlaren Jan Rudolf Böttichius, de schulte van de Wijk Willem Hiddingh sr. en met zijn vader Willem Grevijlink richtte hij in 1764 de Annerveensche Heerencompagnie op. Hij werd de bewindvoerder van de compagnie die de Anner- en Eextervenen eind 18e en begin 19e eeuw zou ontginnen. Hij wist te bewerkstelligen dat de gewonnen turf uit het gebied afgevoerd mocht worden over de Groninger kanalen. Daartoe werd op Drents gebied, evenwijdig aan de Semslinie, een kanaal gegraven, dat zijn naam kreeg, het Grevelingskanaal. Later ontwikkelde zich langs dit kanaal het lintdorp Annerveenschekanaal.

Gevelsteen van het Grevlijlinkhuis

Samen met zijn vrouw liet hij er in 1785 een herenhuis bouwen, het Grevylinkhuis (ook Grevelinkshuis). Het huis zou volgens de tekst op de gevelsteen in 16 dagen zijn gebouwd. In 1790 richtte hij samen met onder meer de scheepstimmerman uit Annerveenschekanaal Otte Jans Bok en de schulte van Roden Jan Wilmsonn Kymmell de Oostermoersche Scheepscompagnie op. De compagnie zorgde voor de financiering van de scheepsbouw in het Oostermoerse veengebied. In 1795 werd hij benoemd tot gecommitteerde representant van het de Landschap Drenthe.

Grevijlink trouwde op 9 augustus 1772 te Havelte Grietje Eppinge, afkomstig uit Overcinge nabij Havelte, dochter van Roelof Epping en Grietje Berends Woldegge. Grevijlink overleed twee jaar na zijn vrouw in 1815. Beiden werden begraven in de Magnuskerk van Anloo.


Monumenten in de buurt van Grevijlinkhuis in Annerveenschekanaal

Boerderij in neo-barokstijl met tuinaanleg

Greveling 16
Annerveenschekanaal (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Boerderij in een royale tuinaanleg, geöriënteerd op het kanaal, deel uitmakend van de oorspronkelijke agrarische structuur. Ge..

Hervormde kerk met aangebouwde pastorie

Greveling 117
Annerveenschekanaal (Gemeente Aa en Hunze)
Ned.Herv.Kerk en pastorie, 1835, onder een dak. Toren van 1860.

Annerzathe

Greveling 195
Annerveenschekanaal (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Diaconiewoning gebouwd rond 1885, mogelijk naar ontwerp van Rijks- of Provinciale waterstaat, in Waterstaatsstijl. De woning is ..

Krimpenboerderij met Groninger invloeden

Hunzeweg 30
Nieuw Annerveen (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Boerderij karakteristiek voor de oorspronkelijke structuur, met groningse invloed. Volgens de muurankers gebouwd in 1810, echter..

Schutsluis

Semsstraat 2
Eexterveenschekanaal (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Draaibrug uit 1891 in samenhang met brugwachterswoning en kanaal gebouwd. Beeldbepalend en karakteristiek voor Eexterveenschekana..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)