Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk Ruinekerk in Ammerzoden

Kerkelijk Gebouw

Mr La Grostraat 29
5324AJ Ammerzoden (gemeente Maasdriel)
Gelderland

Bouwjaar: 14e eeuw en later


Beschrijving van Hervormde kerk Ruinekerk

NED. HERV. KERK. Gotische KRUISKERK met driebeukig schip, dwarsschip, beide uit de eerste helft der 16e eeuw, en diep, eenbeukig koor met veelhoekige sluiting, 14e eeuw. Schip en dwarsschip zijn sedert 1672 een ruine. In en bij de kerk twee gotische zerken en een uit 1711 daterende grafzerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8105
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hervormde kerk of ruïnekerk
5324 Ammerzoden, Netherlands - panoramio (12).jpg
Plaats Ammerzoden
Denominatie Hervormd
Gebouwd in fases. 14e eeuw - 1547
Gesloopt in ruïne sedert 1672
Gewijd aan Maria (onze lieve vrouwekerk )
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  8105, 8106
Architectuur
Stijlperiode Gotiek
Afbeeldingen
Aanzicht vanaf het oosten
Aanzicht vanaf het oosten
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De hervormde kerk of ruïnekerk in het Nederlandse dorp Ammerzoden is een van de twee kerkgebouwen van de Hervormde Gemeente van Well en Ammerzoden. Het andere kerkgebouw staat in Well. Bijzonder aan het kerkgebouw in Ammerzoden is dat het grootste deel al sinds de 17e eeuw een ruïne is.

Ruïnekerk, Ammerzoden.jpg

Geschiedenis

Beginperiode

De eerste kerk in de geschiedenis van Ammerzoden werd in de 13e eeuw gebouwd. Deze Rooms-katholieke kerk van grote bakstenen bevond zich op de locatie van de huidige hervormde kerk, niet ver van het kasteel en op een wat hogere plek; handig bij overstromingen.[1]

In de eerste helft van de 14e eeuw werd een nieuw priesterkoor gebouwd; dit bestaat nog steeds en is het oudste deel van de huidige kerk. Tevens bouwde men een toren. Tussen 1500 en 1547 is de rest van de kerk gebouwd en is de toren aangepast en verhoogd. In 1547 werd de klok in de toren gehangen.[1]

De kerk was in deze katholieke periode toegewijd aan Maria, en werd Onze-Lieve-Vrouwekerk genoemd.[2]

Reformatie

Na de reformatie namen de weinige protestanten in Ammerzoden de kerk over. Het koor verbouwden zij in 1632 tot kerk; de rest verviel en tot op de dag van vandaag is het schip een ruïne.[3] De slanke vensters van het schip werden dichtgemetseld.

Legende van de Franse beschieting

Er gaat een legende dat de kerk door een beschieting door de Fransen tijdens de Hollandse Oorlog een ruïne is geworden. In het rampjaar 1672 werd Ammerzoden vanaf de overkant van de Maas belegerd door de troepen van Lodewijk XIV. De Franse legeraanvoerder Georges Duras zou het bevel hebben gekregen om het Kasteel Ammersoyen te beschieten. Hij wilde deze opdracht echter niet nakomen, omdat zijn vriendin op het kasteel zou logeren. Daarom beschoot hij 'per ongeluk' de kerk.[3]

Deze legende klopt niet. Met de kanonnen van toen was het niet gemakkelijk om goed te mikken (de kerk ligt vlak bij het kasteel). Bovendien hebben de Fransen Ammerzoden destijds niet beschoten. Wel is het dorp gebrandschat. De legende is bedacht door de Engelsman John Box, die in 1868 Ammerzoden bezocht en de geschiedenis van het dorp bestudeerde.[3]

Moderne geschiedenis

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog lag Ammerzoden enkele maanden in de frontlinie. Het dorp werd grotendeels verwoest. Van de hervormde kerk werden de toren en het koor zwaar beschadigd. Met steun van de Hervormde Gemeente van Soest werden deze onderdelen na de oorlog gerestaureerd. Tevens kregen de vensters van het schip hun oude vorm terug. In 1950 werd de kerk heropend.[1]

In 1992 vond een nieuwe restauratie plaats, omdat slijtage ernstig had toegeslagen.

Gebruik

Het koor wordt tegenwoordig gebruikt als kerk door de Nederlands Hervormde Gemeente van Ammerzoden-Well, voornamelijk bestaande uit mensen uit buurdorp Well.

Externe link

Noten

  1. a b c Hervormde Gemeente Well en Ammerzoden (2008): Geschiedenis Ruïne Kerk Ammerzoden.
  2. S. van Doornmalen(1998): La Licorne Catalogue.
  3. a b c S. van Doornmalen, M. van der Laan en P. Schipper (2002): Ach lieve tijd, Waanders, Zwolle, blz. 18, 281-282.

Monumenten in de buurt van Hervormde kerk Ruinekerk in Ammerzoden

Toren van deze Hervormde ruinekerk

Mr La Grostraat 29
Ammerzoden (Gemeente Maasdriel)
Toren. De in oorsprong 14e eeuwse, doch in de eerste helft der 16e eeuw vernieuwde toren, hersteld na oorlogsbeschadiging in 1944-'45, bezit..

Kasteel Ammersoyen

Kasteellaan 1
Ammerzoden (Gemeente Maasdriel)
Slot Ammersoyen. Omstreeks 1300 gebouwde burcht op ongeveer vierkante plattegrond met vier zware, ronde hoektorens, hersteld in de 17e eeuw ..

Vriendschap

Zandweg 2
Ammerzoden (Gemeente Maasdriel)
Boerderij "De Vriendschap", daterend uit de eerste helft van de 19e eeuw. Woongedeelte en stal onder met riet gedekt wolfdak. In de van vlec..

Well: hekken

Dreef 7
Well (Gemeente Maasdriel)
Omschrijving onderdeel 6: HEKKEN. HEK (6A) aan het begin van de oprijlaan bestaande uit hardstenen pijlers met smeedijzeren hekwerken uit 1..

Huis van Malsen of Slot te Well

Dreef 7
Well (Gemeente Maasdriel)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW. Uit drie delen bestaand hoofdgebouw (kasteel Well), waarvan het rechter bouwdeel uit de 14de eeuw ka..

Kaart & Routeplanner


Foto's (15)

Alle 15 foto's weergeven