Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Steektermolen in Alphen aan den Rijn

Molen

Steekterweg 31
2407BD Alphen aan den Rijn
Zuid Holland

Bouwjaar: 1597


Beschrijving van Steektermolen

WIPMOLEN, vermoedelijk uit 1597, ten noorden van de spoorlijn Alphen-Leiden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 7530
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Steektermolen
Steektermolen (mei 2008)
Steektermolen (mei 2008)
Basisgegevens
Plaats Alphen aan den Rijn
Bouwjaar 1597 (?)
Type wipmolen
Vlucht 26,6 m
Functie poldermolen
Bestemming  Bemalen van de polder Steekt, thans op vrijwillige basis
Monumentnummer  7530
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Steektermolen is een wipmolen ongeveer 1 km ten westen van Zwammerdam, ten zuiden van de Oude Rijn. De molen is eigendom van Hoogheemraadschap van Rijnland, voorheen was het eigendom van waterschap Wilck en Wiericke. De poldermolen bemaalde de polder Steekt en doet dit tegenwoordig op vrijwillige basis.

De wipmolen uit vermoedelijk 1597, werd gebouwd na het verdwijnen van een molen uit 1486 welke vlak aan de Steekterweg stond. De huidige molen had eerst een waterscheprad. In 1963 werd het omgebouwd tot vijzelmolen, waarbij een elektromotor als tweede krachtbron werd toegevoegd. De woonruimte keerde niet terug. De Steektermolen is uitgerust met een ijzeren as en roeden en slaat uit op de Rijn via een voorboezem van 500 meter.[1]Monumenten in de buurt van Steektermolen in Alphen aan den Rijn

Gepleisterde boerderij onder rieten wolfdak. Het woongedeelte heeft rechts een opkamer

Steekterweg 49
Alphen aan den Rijn
Gepleisterde boerderij, 17e of 18e eeuw, onder rieten wolfdak. Het woongedeelte heeft rechts een opkamer, waarin een venster met half-kruisk..

Ringbrug, boerderij met dwars woonhuis

Kortsteekterweg 30
Alphen aan den Rijn
Ringbrug. Boerderij uit de 18e eeuw met dwars woonhuis, bestaande uit een souterrain, een bel-etage en een pannen zadeldak tussen puntgevels..

Boerderij met puntgevel en links uitgebouwde, onderkelderde opkamer. Rieten wolfdak. Vensters met 9-, 12- en 16-ruitsschuifvensters.

Kortsteekterweg 44
Alphen aan den Rijn
Boerderij, 17e eeuw, met puntgevel en links uitgebouwde, onderkelderde opkamer. Rieten wolfdak. Vensters met 9-, 12- en 16-ruitsschuifvenste..

Aarlanderveen Molen No.3

Kortsteekterweg 24
Alphen aan den Rijn
Molen nr 3 van de Drooggemaakte polder aan de Westzijde te Aarlanderveen. Poldermolen, herbouwd in 1823, met stenen voet en houten achtkant,..

De Dikke Molen

Kortsteekterweg 2
Alphen aan den Rijn
"de Dikke Molen". Zuid- en Noordeinderpolder ten westen van Zwammerdam. Poldermolen, waarschijnlijk uit 1836, op stenen voet en met zware, a..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)