Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Doopsgezinde Kerk in Almelo

Kerkelijk Gebouw

Grotestraat 57
7607CD Almelo
Overijssel

Bouwjaar: laatste kwart 18e eeuw


Beschrijving van Doopsgezinde Kerk

Doopsgezinde Kerk. Eenvoudige zaalkerk. Halsgevel, door driehoekige fronton bekroond. Risaliet van de middentravee waarin ingang met ionische omlijsting, samengevoegd met door segmentvormig fronton bekroonde omlijsting van het middenvenster. Boven de spitsboogvormige vensters festoenen. (XVIIId). Orgel met Hoofdwerk en Rugwerk, in 1792 gebouwd door F. Heilman, in de daarop volgende jaren verbeterd en voltooid door J. Courtain. In de 19e eeuw dispositiewijzigingen door J. Armbrost en de firma Elberink. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 7478
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Doopsgezinde Kerk in Almelo

Winkelpand met halsgevel

Grotestraat 67
Almelo
Winkelpand met halsgevel (XVIII). De gevel is omstreeks 1935 geheel opnieuw opgetrokken in oude vormen en met gebruikmaking van oude onderde..

Voormalig herenhuis

Grotestraat 62
Almelo
Voormalig HERENHUIS. Zijlisenen en kroonlijst waarop balustrade. Middelste van de drie travee├źn risalerend met kroonlijst en fronton. In de..

Voormalig raadhuis

Grotestraat 80
Almelo
Voormalig raadhuis. Belangrijk als afsluiting op de hoek van de Grotestraat. Rechthoekig pand met schilddak, bekroond door dakkoepeltje (169..

Gepleisterd, onderkelderd woonhuis met fors schilddak

Kerkplein 13
Almelo
Gepleisterd, onderkelderd woonhuis met fors schilddak. Langsgevel aan het plein. Dubbele deur met bovenlicht. Later aangebrachte dakkapel. X..

Kleine stadswoning. Gepleisterde voorgevel met lage goot. Schilddak met pannen. Achtergevel aan de Gotte met houten topgevel en vakwerk. (Genaamd weve ..

Kerkengang 5
Almelo
Kleine stadswoning. Gepleisterde voorgevel met lage goot. Schilddak met pannen (XIXd). Achtergevel aan de Gotte met houten topgevel en vakwe..

Kaart & Routeplanner