Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Provenhuis in Alkmaar

Gebouw

Koningsweg 83
1811LL Alkmaar
Noord Holland

Bouwjaar: 1664


Beschrijving van Provenhuis

Een op de hoek van de Koningsweg en Doelenstraat gelegen pand bestaande uit een gedeelte met verdieping onder schilddak, waarop in Koningsweg en Doelenstraat vleugels zonder verdieping onder zadeldaken aansluiten. Het hoofdgedeelte heeft een lijstgevel, vensters met roedenverdeling, een dakkapel met wangstukken, en verder een gevelsteen "Provenhuis, gesticht door Geetruyd van Bijlevelt, gesticht Anno 1664". In de laagste aanbouw aan de Koningsweg een korfboogvormig poortje met natuurstenen blokken en gebeeldhouwde sluitsteen XVII-XVIII. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 7243
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Provenhuis in Alkmaar

Pand met klokgevel

Koningsweg 78
Alkmaar
Pand met klokgevel. Natuurstenen aanzetvoluten en als bekroning een driehoekig fronton. XVIII-XIX.

Nieuwe of St. Sebastiaansdoelen

Doelenstraat 3
Alkmaar
Nieuwe of St. Sebastiaansdoelen. Vijf travee├źn breed pand onder dwars zadeldak tussen trapgevels; dakkapellen. Loodrecht op dit voorgebouw ..

Pand onder schilddak

Koningsweg 70
Alkmaar
Pand onder schilddak; in blokken gepleisterde lijstgevel, trigliefconsoles op de lijst. Zesruitsschuifvensters op de beganegrond, twaalfruit..

Pand met trapgevel, bekroond door toppinakel

Koningsweg 59
Alkmaar
Pand met trapgevel, bekroond door toppinakel; geprofileerde natuurstenen platen op de treden; bakstenen waterlijst, zes- en negenruitsschuif..

Wilhelminaschool

Doelenstraat 21
Alkmaar
Inleiding SCHOOLGEBOUW van de voormalige Christelijke Lagere 'Wilhelminaschool', met aangrenzende CONCIERGEWONING gebouwd in 1903 in Art No..

Kaart & Routeplanner