Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Lijkermolen No 2 in Rijpwetering

Molen

Poeldijk 1
2375NE Rijpwetering (gemeente Kaag en Braassem)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1780


Beschrijving van Lijkermolen No 2

Molen. Poldermolen van de drooggemaakte Veender- of Lijkerpolder aan de Koppoel bij Rijpwetering. Twaalfkantige stenen molen, gedateerd 1780. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 7129
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Lijkermolen No 2
Lijkermolen No. 2 (2009)
Lijkermolen No. 2 (2009)
Basisgegevens
Plaats Rijpwetering
Bouwjaar 1780
Type grondzeiler
Kenmerken Twaalfkante stenen molen
Vlucht 27,45 / 27,60 m
Functie poldermolen
Bestemming  Bemalen van de Veender- en Lijkerpolder, thans op vrijwillige basis
Monumentnummer  7129
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Lijkermolen No. 2 (2007)
Lijkermolen No. 2 (2007)
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Lijkermolen No 2 is een grondzeiler net buiten Rijpwetering. De molen dateert uit 1780 en is gebouwd ten behoeve van de bemaling van de Drooggemaakte Veender en Lijkerpolder, die nog moest worden drooggemaakt. De twaalfkantige vorm is ontstaan uit de opvatting van de metselaars dat een ronde molen nooit zo dicht zou kunnen worden als een twaalfkantige. Deze molen en de Lijkermolen No 1 zijn de enige twaalfkantige molens in Nederland. De Rijnlandse Molenstichting is eigenaar van de molen en heeft de molen in de jaren 80 en in 2003 gerestaureerd. De molen draait regelmatig en bij de restauratie is de vlucht iets verkleind, vanwege de nabijheid van een weg. Na een aantal schadegevallen met passerende vrachtwagens is een hoogtebeperking voor het verkeer van kracht op de momenten dat de wieken van de molen draaien.

Het gevlucht heeft fokwieken. De gelaste ijzeren binnenroede is 27,45 m lang en de buitenroede 27,60 m. De binnenroede stamt uit 1987 met als nummer 37 en de buitenroede uit 1984 met als nummer 6. Beide roeden zijn gemaakt door de fabrikant Straathof.Monumenten in de buurt van Lijkermolen No 2 in Rijpwetering

Herberg "De Vergulden Vos"

Koppoellaan 22
Rijpwetering (Gemeente Kaag en Braassem)
Herberg "De Vergulden Vos". Rechthoekig boerenhuis onder hoog, met pannen gedekt schilddak, in de huidige vorm eerste helft 19e eeuw, doch b..

Lijkermolen No 1

Poeldijk 8
Rijpwetering (Gemeente Kaag en Braassem)
Molen. Van de drooggemaakte Veender- en Lijkerpolder aan de Kleipoel bij Rijpwetering. Twaalfkantige, stenen molen, 1780.

Langgerekte hoeve, onder rieten wolfdak. Puntgevel met vlechtingen; vensters met zes- en vierruitsschuiframen. Rechts een opkamer. Oude roedenberg

Achterdijk 2
Rijpwetering (Gemeente Kaag en Braassem)
Langgerekte hoeve, eind 18e eeuw, onder rieten wolfdak. Puntgevel met vlechtingen; vensters met zes- en vierruitsschuiframen. Rechts een opk..

Waterloosmolen

Achterdijk 11
Rijpwetering (Gemeente Kaag en Braassem)
Poldermolen. Houten achtkantige, met riet gedekte molen op stenen voet, gebouwd in 1857 op de fundering van een oudere molen.

O.L.Vrouw Geboorte

Pastoor van der Plaatstraat 17
Rijpwetering (Gemeente Kaag en Braassem)
O.L.Vrouw Geboorte, geconsacreerd 1860, Th.Molkenboer. Neogotische pseudobasiliek met smaller koor en toren, bestaande uit twee vierkante en..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)