Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blauwe Molen in Oud Ade

Molen

Blauwe Polder 4
2374BR Oud Ade (gemeente Kaag en Braassem)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1904

(1 recensie)

Beschrijving van Blauwe Molen

1. MOLEN "Blauwe Molen". Poldermolen van de Blauwe polder aan de noordzijde van de Achterwatering bij Hoogmade. Achtkantige houten molen op gemetselde voet, in 1904 van elders overgebracht. 2. OVERTOOM 1 Inleiding Waarschijnlijk vlak na 1883 geconstrueerde OVERTOOM. De overtoom of overhaal is gesitueerd in de Blauwe Polder op de kruin van een dijkje tussen de Oude Ade, die de Blauwe Polder doorsnijdt en het boezemwater de Achterwetering, die de begrenzing vormt tussen de Blauwe Polder en de Hoogmadese Polder. De overtoom werd gebruikt voor het over de dijk trekken van de polderbok, een houten vlet van het polderbestuur, die kon worden gebruikt door de boeren die land in de Blauwe Polder hadden. De overtoom staat bij de poldermolen de "Blauwe Molen" (mon.nr.7124), waarmee hij een bijzonder ensemble vormt. De overtoom behoort tot de laatste in ons land, maar heeft zijn functie inmiddels verloren. Omschrijving De overtoom is een relatief eenvoudige, houten sleepconstructie, bestaand uit een draagstel van twee palen met elk twee schoren, die dienden ter ondersteuning van een zogenaamde windas, waaromheen een - niet meer aanwezige - ketting werd gewonden. Deze windas is aan beide uiteinden voorzien van een uit vier spijlen samengesteld rad. Met behulp van de raderen kon men de windas laten draaien en zodoende met handkracht de aan de ketting bevestigde schuit van het ene water naar het andere trekken. Diverse onderdelen van de overtoom zijn in de loop der tijd vernieuwd. In 1980 heeft nog een grondige opknapbeurt plaats gevonden, waarbij het object grotendeels is vernieuwd. De dijktaluds zijn oorspronkelijk waarschijnlijk voorzien geweest van een houten bekleding. Van deze bekleding is tegenwoordig (dd. 1996) niets meer over. De bij de overtoom gelegen houten platbodem schuit is een vletschouw, die qua type afwijkt van de hier oorspronkelijk gebruikte polderbok. Waardering - De overtoom is cultuurhistorisch van algemeen belang vanwege het belang voor de geschiedenis van de Nederlandse polders in het algemeen en die van de Blauwe Polder in het bijzonder. - De overtoom heeft grote ensemblewaarde vanwege de bijzondere samenhang met de poldermolen de "Blauwe Molen", waarmee hij een visuele en min of meer functionele eenheid vormt. - De overtoom heeft grote zeldzaamheidswaarde als één van de weinige die in Nederland bewaard zijn gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 7124
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Blauwe Molen
3
Recensie door: ()
Ben alsmaar op zoek naar vermelding van de eigenaar gedurende de jaren , na 1960. Volgens mij had mijn vader toen die molen aangekocht om aan toeristen(Duitsers vnl. ) te verhuren. Wij maakten tussendoor schoon en verbleven als middelbare scholieren af en toe een midweekje in deze molen.
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Blauwe Molen in Oud Ade

Rode Molen

Rode Polder
Oud Ade (Gemeente Kaag en Braassem)
Poldermolen "De Rode Molen". Aan de westzijde van de Zuidzijdervaart te Oud-Ade. Wipmolen, omstreeks 1632.

Boerderij "De Moppenhoeve"

Roode Polder 1
Oud Ade (Gemeente Kaag en Braassem)
Boerderij "De Moppenhoeve", 17e eeuw. Rieten wolfdak; voorgevel met vlechtingen. In de zijgevel van het woongedeelte getoogde keldervensters..

Boerderij. In de puntgevel van het woongedeelte vensters met schuiframen vroeg uit de 19e eeuw. Zomerhuis onder zadeldak

Noordeinde 38
Hoogmade (Gemeente Kaag en Braassem)
Boerderij, 17e of 18e eeuw. In de puntgevel van het woongedeelte vensters met schuiframen vroeg uit de 19e eeuw. Zomerhuis onder zadeldak, 1..

Akkerslootmolen

Akkerslootpolder 7
Oud Ade (Gemeente Kaag en Braassem)
Poldermolen. Noordzijde van de Akkersloot bij Rijpwetering. Achtkantige, houten molen, met riet gedekt, op stenen voet, gedateerd 1793.

Hoogmadese molen

Noordeinde 34A
Hoogmade (Gemeente Kaag en Braassem)
"Hoogmadesche Molen". Wipmolen, 1897.

Kaart & Routeplanner


Foto's (16)

Alle 16 foto's weergeven