Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Blokker in Alblasserdam

Molen

Blokweerweg 7
2953AA Alblasserdam
Zuid Holland

Bouwjaar: onbekend/ herbouwd na brand in 2001

(1 recensie)

Beschrijving van De Blokker

Wipwatermolen "De Blokker", onderdeel van het molencomplex aan de Kinderdijk, enige wipmolen in zuid-holland, waarvan de ondertoren met pannen is gedekt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 7091
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

De Blokker
5
Recensie door: ()
Van de Bl0okkerse Wipmolen wordt door sommigen beweerd dat hij door toedoen van de Spanjaarden in 1575 is afgebrand. Er is geen enkele authentieke bron die dit bevestigd. Bovendien blijkt uit een aantal andere bronnen dat er tussen 1575 en 1630 nog steeds een Blokkerse molen was. Wel is de molen in 1630 gesloopt en vervangen door een nieuwe. Dit blijkt uit een notariƫle akte die te vinden is in het Stadsarchief van Dordrecht (toegang 20, inventarisnummer 34, folio 56, datum 10-3-1631. Op de site staat een scan van deze akte. In 1786 wilde het gemeentebestuur van Alblasserdam de molen slopen en er een nieuwe achtkantige voor in de plaats zetten. De ingelanden waren desgevraagd tegen (te duur) en daarom is dat toen niet doorgegaan.
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van De Blokker in Alblasserdam

Herenhuis in neo-Renaissance stijl

Cortgene 127
Alblasserdam
Inleiding Het WOONHUIS, type herenhuis gelegen aan de rand van de bebouwde kom van Alblasserdam werd in 1905-1910 gebouwd in opdracht van d..

Herenhuis van parterre en verdieping onder zadeldak

Oost Kinderdijk 19
Alblasserdam
Herenhuis (1853) van parterre en verdieping onder zadeldak. De voorgevel, waarvan de kroonlijst gewijzigd is, heeft oorspronkelijk deuren me..

Woonhuis van het type dijkwoning in Traditioneel-Ambachtelijke stijl

Oost Kinderdijk 4
Alblasserdam
Inleiding WOONHUIS van het type dijkwoning uit 1900 in Traditioneel-Ambachtelijke stijl. Aan de rechtergevel een houten KOETSHUIS in Chale..

Kerk van de Nederlands-Hervormde gemeente in neo-gotische stijl

Cortgene 8
Alblasserdam
Inleiding KERK van de Nederlands-Hervormde gemeente uit 1899 in neo-gotische stijl. De Grote Kerk ligt buitendijks, aan de Cortgene even te..

Ambachtsherenhuis, bestaande uit parterre en verdieping, gedekt door schilddak met hoekschoorstenen

Cortgene 9
Alblasserdam
Delftig herenhuis uit de vroege 19e eeuw, bestaande uit parterre en verdieping, gedekt door schilddak met hoekschoorstenen. De gaaf bewaarde..

Kaart & Routeplanner