Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K.Kerk van Onze Lieve Vrouw Presentatie in Aarle Rixtel

Kerkelijk Gebouw

Dorpsstraat 5
5735EA Aarle Rixtel (gemeente Laarbeek)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1844-1846
Architect: E.C.B. Ridder van Rappard


Beschrijving van R.K.Kerk van Onze Lieve Vrouw Presentatie

R.K.Kerk van Onze Lieve Vrouw Presentatie, 1844-1846 gebouwd door de Waterstaatsingenieur E.C.B. Ridder van Rappard. Een van de mooiste Waterstaatskerken; oorspronkelijk een zaalkerk, later van zijbeuken voorzien. Graatgewelven op korinthische pilasters met imposten. Altaarretabel in barokke trant, preekstoel met beelden van Christus en de Samaritaanse, een biechtstoel met beelden van David, Petrus en de Verloren Zoon, een met beelden van Maria Egyptiaca, Maria Magdalena en de Goede Herder, fraaie orgelkas, hierin een instrument van F.C. Smits met Hoofdwerk, Bovenwerk, Onderpositief en vrij Pedaal, gemaakt in 1853, met beeld van David en eronder Barbare en Margaretha met de draak. Groot vroeg XIXe-eeuws crucifix, voorts lichte gebrandschilderde vensterglazen. Fraaie voorgevel met middentoren (tegeltableaux aan de ingang in 1896 toegevoegd. Klokkenstoel met gelui, bestaande uit een klok van J. Plumere en F. Delapaix, 1670, diam. 129 cm en een klok van een anonieme gieter, 1412, 128 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 6936
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van R.K.Kerk van Onze Lieve Vrouw Presentatie in Aarle Rixtel

Bronzen H. Hartbeeld

-
Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. HEILIG HARTBEELD, gemaakt in 1925 door J. Dechin. Vrijstaand, gericht naar het plein voor de kerk, met de rug naar de zijgevel v..

Huize Angela

Dorpsstraat 7
Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. PASTORIE, nu in gebruik als Ursulinenklooster "Huize Angela", gebouwd in circa 1895 in Neo-Renaissancestijl. Als gevolg van de g..

Hardstenen stoeppalen met kettingen

Dorpsstraat 16
Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
Fraaie hardstenen stoeppalen met kettingen welke van belang zijn wegens oudheidkundige waarde.

Raadhuis

Dorpsstraat 1
Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. Oorspronkelijk ONDERWIJZERSWONING met SCHOOL, in 1855 gebouwd naar ontwerp van H. van Tulder, in eclectische rondboogstijl. In 1..

kiosk

-
Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. MUZIEKTENT, gebouwd in 1924 in traditionalistische vormen, gerestaureerd in 1974. Vrijstaand op een gazon op het driehoekig plei..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)