Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde Kerk in Ter Aar

Kerkelijk Gebouw

Aardamseweg 3
2461CA Ter Aar (gemeente Nieuwkoop)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1568 (bouw) 1843 (herbouwd)


Beschrijving van Hervormde Kerk

Herv.Kerk. Eenbeukig gebouw met aan de oost- en westzijde driezijdige sluitingen. Gebouwd omstreeks 1568; herbouwd blijkens steen in 1843. Spitsboogramen, zeshoekig houten daktorentje met slanke spits. Klassicistische deuromlijsting met consoles, hoofdgestel en bovenlicht. In het door een houten tongewelf overdekt gebouw bevinden zich ondermeer: een preekstoel eind 18e eeuw; orgelkas, midden 19e eeuw, drie 18e eeuwse kaarsenkronen en twee psalmbordjes in gesneden Lodewijk XVI-omlijsting. Eikenhouten klokkenstoel met klok van J.A. de Grave, 1716, diam. 54,1 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 6877
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde Kerk in Ter Aar

Boerderij vanwege de zeldzame schouw met grote tegeltableaux "Ary Krocks (?)"

Ringdijk 20
Ter Aar (Gemeente Nieuwkoop)
Boerderij vanwege de zeldzame schouw met grote tegeltableaux "Ary Krocks (?)", 1789.

St. Adrianus gelegen aan een voorplein, in vroeg-gotische trant

Langeraarseweg 90
Ter Aar (Gemeente Nieuwkoop)
Inleiding In 1902 gewijde St. Adrianuskerk, gelegen aan een voorplein, in vroeg-gotische trant naar ontwerp van J.L. Meester en J. Scheepen..

Op fundamenten van de vroegere kerk in overgangsarchitectuur gebouwde pastorie. De aangrenzende sacristie is verbonden met de kerk. Achter de pastorie ..

Langeraarseweg 90
Ter Aar (Gemeente Nieuwkoop)
Inleiding Op fundamenten van de vroegere kerk kort na 1902 naar ontwerp van J.L. Meester en J. Scheepens in overgangsarchitectuur gebouwde ..

Op fundamenten van de vroegere kerk in neo-gotische stijl gebouwde en met pastorie verbonden sacristie, in het noordoosten aansluitend bij het kerkkoo ..

Langeraarseweg 90
Ter Aar (Gemeente Nieuwkoop)
Inleiding Op fundamenten van de vroegere kerk kort na 1902 naar ontwerp van J.L. Meester en J. Scheepens in neo-gotische stijl gebouwde en ..

Dubbele molenaarswoning met Neo-Renaissancistische elementen

Noordeinde 92
Aarlanderveen (Gemeente Alphen aan den Rijn)
Inleiding De dubbele MOLENAARSWONING met Neo-Renaissancistische elementen werd in 1910 gebouwd ten zuidwesten van de stellingmolen De Morge..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)