Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grote Gracht, Bastion Treurniet en contrescarpe in Bredevoort

Militair Object

Landstraat-Bolwerkweg
7126ZA Bredevoort (gemeente Aalten)
Gelderland

Bouwjaar: 17e eeuw 1600 17e eeuw


Beschrijving van Grote Gracht, Bastion Treurniet en contrescarpe

Aan de noord-westzijde van het stadje overblijfselen der brede vestinggracht en bastions, alsmede een contrescarpe. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 6875
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Bredevoort voor (links) en na (rechts) 1606
De Grote Gracht. De verhoging aan de oever is het restant van bastion Treurniet (vermoedelijk de onderwal)

De Grote Gracht is de jongste gracht in Bredevoort en maakte deel uit van de vestingwerken van Bredevoort. Hij loopt grofweg van zuidwest naar noordoost en begrenst het westelijk deel van de stad.

Geschiedenis

De eerste gracht werd vermoedelijk omstreeks 1100 gegraven, toen er van de stad Bredevoort nog geen sprake was. In die tijd moet het kasteel Bredevoort zijn ontstaan, waarna op het terrein van de voorburcht een nederzetting moet zijn ontstaan die uitgroeide tot een stad. Na het beleg van 1597 bleek dat de oude verdedigingswerken door de komst van het buskruit achterhaald en werden plannen gemaakt tot modernisering en uitbreiding.

In maart 1606 werd door de vestingbouwkundige Adriaen Anthonisz van Alcmaer rondom de oude gracht een nieuwe gracht met wallen aangelegd. Ter hoogte van de Grote gracht werden de bastions Treurniet en Vreesniet aangelegd. Aan de rand van de gracht een bedekte weg waarvan het pad tegenwoordig nog bestaat. In de 18e eeuw werden delen van de stadswallen ontmanteld. In de jaren 30 van de 20e eeuw een groot deel van de grachten gedempt. Bewaard gebleven is een gedeelte ten noordwesten van de stad: de grote gracht, en de Kleine Gracht, waarvan de kleine gracht een grachtje is van het ravelijn dat hier lag. Op de plaats van de ontmantelde bastions werd in 1700 het rentmeestershuis Sint Bernardus gebouwd met een Engelse tuin geheel naar de mode uit die tijd. De tuin is opengesteld voor wandelaars.

Gebouwen

Gezichtsbepalende gebouwen aan de Grote Gracht:


Ook het Bredevoortse sociale leven voltrekt zich voor een deel aan deze gracht: de hengelsport, schaatsen in de winter, en de gondelvaart in Bredevoort.


Monumenten in de buurt van Grote Gracht, Bastion Treurniet en contrescarpe in Bredevoort

Sint Bernardus

't Zand 23
Bredevoort (Gemeente Aalten)
Omschrijving De twee LIGHALLEN hebben drie houten wanden bestaande uit verticale en een lessenaarsdak. De achterzijde is op de Grote Gracht..

Bastion Vreesniet met Theehuisje

Kruittorenstraat
Bredevoort (Gemeente Aalten)
Aan de noord-westzijde van het stadje gelegen bastions. Op een der fraai beplante bastions een tuinkoepel uit het tweede kwart der 19e eeuw.

Kuupershuusken

Markt 2
Bredevoort (Gemeente Aalten)
Klein VAKWERKHUISJE onder wolfdak (XVIII ?)

Markt 1

Markt 1A
Bredevoort (Gemeente Aalten)
PAND onder hoog wolfdak, dat aan de achterzijde aansluit tegen een mooie puntgevel met vlechtingen, muurankers, ontlastingsbogen en duivenga..

't Zand 2

't Zand 2
Bredevoort (Gemeente Aalten)
HUIS onder wolfdak met in de voorgevel ankers: 1744. Deuromlijsting met gecanneleerde pilasters, hoofdgestel en bovenlicht. In de zijgevel s..

Kaart & Routeplanner