Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grote Saksische hoeve met hoog pannen zadeldak nu Museum Frerikshuus in Aalten

Boerderij

Markt 16
7121CS Aalten
Gelderland

Bouwjaar: 18e eeuw 1700 18e eeuw


Beschrijving van Grote Saksische hoeve met hoog pannen zadeldak nu Museum Frerikshuus

Grote Saksische hoeve (XVIII ?) met hoog, pannen zadeldak, houten voorschot aan voor- en achterzijde en stijl- en regelwerk in de achtergevel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 6855
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Archeologische vondsten in het Museum Frerikshuus

Aaltens Industrie Museum is een streekhistorisch museum in Aalten (Nederlandse provincie Gelderland). In 1930 ging het museum voor het eerst open door een initiatief van Aaltens Belang. Het geeft met authentiek materiaal een beeld over de geschiedenis van de gemeente Aalten.

De verzameling bestaat uit gekalligrafeerde ledenlijsten van de Sociëteit, een klaslokaal, slaapkamer, expositie over hoornverwerkende bedrijven (ambachtelijk verwerken van horens van dieren), gebruiksvoorwerpen, klederdrachten, archeologische vondsten, ambachten zolder, documenten, foto's en vele voorwerpen, die een indruk geven van de geschiedenis van Aalten en omgeving. Ook kent het museum regelmatig wisselende exposities.

Het vermoedelijk uit de 18e eeuw stammende Frerikshuus waar het museum in gevestigd is, is sinds 1967 een rijksmonument, evenals het bijbehorende gebouw, dorpsboerderij 'de Freriksschure'. De stichting Aaltense Musea wil die voormalige boerderij herontwikkelen tot een multifunctioneel pand met meer dan alleen museale functies, en heeft daartoe een prijsvraag uitgeschreven.

Externe linkMonumenten in de buurt van Grote Saksische hoeve met hoog pannen zadeldak nu Museum Frerikshuus in Aalten

Deftig doktershuis met omlopend schilddak en lijstgevel nu Museum Frerikshuus

Markt 14
Aalten
Deftig huis met omlopend schilddak, lijstgevel (XIXb) en deuromlijsting van pilasters en hoofdgestel. Museum. Sluit de Markt aan de noordzij..

Markt 12: Boerderij met wolfdak, deuromlijsting van pilasters met hoofdgestel en stoep

Markt 12
Aalten
In oorsprong BOERDERIJ (XVIII B?) met wolfdak, deuromlijsting van pilasters met hoofdgestel en boven vensters met oude kozijnen. Stoep.

Oud huis onder schilddak en met gepleisterde lijstgevel

Markt 4
Aalten
Oud huis onder schilddak en met gepleisterde lijstgevel (XIXc).

Gemeentehuis

Markt 7
Aalten
Gemeentehuis. Statig, gepleisterd herenhuis (XIX a) met aan de voorzijde een lijstgevel met middenrisaliet, hoekpilasters, deuromlijsting me..

vm slagerij Prinsen

Prinsenstraat 41
Aalten
Inleiding Voormalige SPEKSLAGERIJ met ROKERIJ, CAFE en WOONHUIS gelegen op de hoek van de Landstraat en de Prinsenstraat, voorheen Achters..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)