Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Deftig doktershuis met omlopend schilddak en lijstgevel nu Museum Frerikshuus in Aalten

Woonhuis

Markt 14
7121CS Aalten
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1840 1840 ca. 1840


Beschrijving van Deftig doktershuis met omlopend schilddak en lijstgevel nu Museum Frerikshuus

Deftig huis met omlopend schilddak, lijstgevel (XIXb) en deuromlijsting van pilasters en hoofdgestel. Museum. Sluit de Markt aan de noordzijde af. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 6854
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Archeologische vondsten in het Museum Frerikshuus

Aaltens Industrie Museum is een streekhistorisch museum in Aalten (Nederlandse provincie Gelderland). In 1930 ging het museum voor het eerst open door een initiatief van Aaltens Belang. Het geeft met authentiek materiaal een beeld over de geschiedenis van de gemeente Aalten.

De verzameling bestaat uit gekalligrafeerde ledenlijsten van de Sociëteit, een klaslokaal, slaapkamer, expositie over hoornverwerkende bedrijven (ambachtelijk verwerken van horens van dieren), gebruiksvoorwerpen, klederdrachten, archeologische vondsten, ambachten zolder, documenten, foto's en vele voorwerpen, die een indruk geven van de geschiedenis van Aalten en omgeving. Ook kent het museum regelmatig wisselende exposities.

Het vermoedelijk uit de 18e eeuw stammende Frerikshuus waar het museum in gevestigd is, is sinds 1967 een rijksmonument, evenals het bijbehorende gebouw, dorpsboerderij 'de Freriksschure'. De stichting Aaltense Musea wil die voormalige boerderij herontwikkelen tot een multifunctioneel pand met meer dan alleen museale functies, en heeft daartoe een prijsvraag uitgeschreven.

Externe linkMonumenten in de buurt van Deftig doktershuis met omlopend schilddak en lijstgevel nu Museum Frerikshuus in Aalten

Markt 12: Boerderij met wolfdak, deuromlijsting van pilasters met hoofdgestel en stoep

Markt 12
Aalten
In oorsprong BOERDERIJ (XVIII B?) met wolfdak, deuromlijsting van pilasters met hoofdgestel en boven vensters met oude kozijnen. Stoep.

Grote Saksische hoeve met hoog pannen zadeldak nu Museum Frerikshuus

Markt 16
Aalten
Grote Saksische hoeve (XVIII ?) met hoog, pannen zadeldak, houten voorschot aan voor- en achterzijde en stijl- en regelwerk in de achtergeve..

Oud huis onder schilddak en met gepleisterde lijstgevel

Markt 4
Aalten
Oud huis onder schilddak en met gepleisterde lijstgevel (XIXc).

Gemeentehuis

Markt 7
Aalten
Gemeentehuis. Statig, gepleisterd herenhuis (XIX a) met aan de voorzijde een lijstgevel met middenrisaliet, hoekpilasters, deuromlijsting me..

Huis waarin vensters met oude kozijnen en empireramen

Markt 7
Aalten
HUIS (XVII ?) met lijstgevel (XIXb), waarin vensters met oude kozijnen en Empireramen. Deuromlijsting met pilasters en hoofdgestel. Blijkens..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)