Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk in Eethen

Kerkelijk Gebouw

C.Branderhorststraat 7
4266EK Eethen (gemeente Aalburg)
Noord Brabant

Bouwjaar: 12e eeuw (schip) en later


Beschrijving van Hervormde kerk

Ned. Herv. Kerk, bestaande uit een driezijdig gesloten koor van baksteen met tufstenen banden en met steunberen, uit de tweede helft van de 15e eeuw; een lager romaans schip uit de 12e eeuw, uit tufsteen, met kleine vensters in door muurdammen gescheiden rondboogvelden, in de 13e eeuw naar het westen vergroot met een bakstenen travee, en een eenvoudige vlak opgaande toren uit het eind van de 14e eeuw, in de 15e eeuw met een geleding verhoogd en bekroond door een van vier- tot achtkant ingesnoerde naaldspits. Het gebouw is na zware oorlogsschade in 1948-'51 gerestaureerd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 6815
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hervormde kerk (Eethen)
Hervormde kerk Eethen.jpg
Gebouwd in 12de eeuw
Architectuur
Stijlperiode romaans en gotiek
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Hervormde kerk is een historisch kerkgebouw aan de Cornelis Branderhorststraat 7 te Eethen.

Het kerkje heeft een tufstenen romaans schip uit de 12e eeuw. Dit schip heeft kleine vensters in door muurdammen gescheiden rondboogvelden.

In de 13e eeuw werd deze kerk naar het westen toe vergroot met één travee en een vlakopgaande toren. In de 15e eeuw werd deze nog met een geleding verhoogd. In de 2e helft van de 15e eeuw werd de kerk verder vergroot met een gotisch koor, dat hoger is dan het schip. De muren zijn uit baksteen, met speklagen van tufsteen. In de oostmuur van het schip vinden we altaarnissen ter weerszijden van de triomfboog. Ook is daar een vierpasvenster aan te treffen.

De kerk, oorspronkelijk voor de katholieke eredienst gebouwd, werd in de tijd van de Reformatie genaast door de Protestanten. In 1596 werd de eerste predikant beroepen.

In 1944, toen Eethen in de frontlinie lag, werd de kerk zwaar verwoest. Van 1948-1951 werd ze weer hersteld in de oorspronkelijke staat. Enkel de verwoeste 15e-eeuwse geleding van de kerktoren werd niet meer herbouwd.

Het orgel stamt uit 1967 en is gebouwd door de Alkmaarse firma Pels & Van Leeuwen.

Externe linkMonumenten in de buurt van Hervormde kerk in Eethen

Forse kortgevelboerderij met dwarsdeel, met L-vormige plattegrond, één hoge bouwlaag en een zadeldak met wolfeinden boven voor- en achtergevel

Raadhuisstraat 21
Eethen (Gemeente Aalburg)
Inleiding Forse BOERDERIJ met dwarsdeel, gelegen aan de westelijke zijde van de Raadhuisstraat in Eethen. De kortgevelboerderij dateert in ..

Gemeentehuis van Eethen

Kleibergsestraat 26
Eethen (Gemeente Aalburg)
Inleiding Aan de noordelijke zijde van de Kleibergsestraat gelegen voormalige GEMEENTEHUIS van Eethen, in 1938 ontworpen door architect S.J..

De Assen

Eindsestraat 12
Drongelen (Gemeente Aalburg)
Boerderij "De Assen", van het Altenase dwarsdeeltype, onder rieten wolfdak, met later aangebouwd dwarspand aan het woongedeelte. In de achte..

Boerderij van het middenlangsdeeltype met schuur onder met riet gedekt wolfdak en voorhuis met lage verdieping onder met riet gedekt schilddak

Broeksestraat 77
Babyloniënbroek (Gemeente Aalburg)
19e eeuwse boerderij van het middenlangsdeeltype met schuur onder met riet gedekt wolfdak en voorhuis met lage verdieping onder met riet ged..

Boerderij van het altenase dwarsdeeltype met dwarshuis onder afzonderlijk, met riet gedekt wolfdak, waartegen het hogere, met riet gedekte wolfdak van ..

Broeksestraat 75
Babyloniënbroek (Gemeente Aalburg)
Boerderij van het Altenase dwarsdeeltype met dwarshuis onder afzonderlijk, met riet gedekt wolfdak, waartegen het hogere, met riet gedekte w..

Kaart & Routeplanner


Foto's (21)

Alle 21 foto's weergeven