Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Fort in Babyloniënbroek

Kerkelijk Gebouw

Broeksestraat 13
4269VB Babyloniënbroek (gemeente Aalburg)
Noord Brabant

Bouwjaar: laat 15e eeuw


Beschrijving van Het Fort

"Het Fort", gelegen achter de Ned. Herv. Kerk en vermoedelijk het overblijfsel van een uithof van de abdij van Berne. Onderkelderd vierkant gebouw met zadeldak tussen topgevels en met ontlastingsbogen boven de vensters, laat 15e eeuws. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 6809
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het Fort of Slotje te Babyloniënbroek

Het Slotje van Babyloniënbroek, ook wel Het Fort genoemd, is een gebouwtje uit 1609 in Babyloniënbroek nabij de Hervormde kerk aldaar.

Er is weinig bekend over de geschiedenis van het gebouwtje, dat een uithof van de Abdij van Berne zou zijn geweest. Wel werd reeds in 1131 melding gemaakt van de villa Babyloniënbroek, die bezit was van de Abdij van Sint-Truiden. In 1400 bezat ook de Abdij van Berne gronden in dit plaatsje. Het gebouwtje zou uit de 2e helft van de 14e eeuw stammen en bezit zijn geweest van Jan van Drongelen, baljuw van het Land van Heusden.

In 1573 werd het, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, in brand gestoken en tijdens het Twaalfjarig Bestand, in 1609, werd het herbouwd. De kelder met tongewelf van het oudere gebouw bleef behouden. Het slotje bevat een laatgotische schouw.

In de 18e eeuw werd het pand uitgebreid met een aanbouw. Tot 1955 werd het verpacht en deed het dienst als een boerderijtje. Daarna stond het leeg en raakte in verval. Het werd in 1962 gekocht door particulieren en in 1976 gerestaureerd. Toen is ook de 18e-eeuwse aanbouw weer opgetrokken. Tijdens de werkzaamheden werd 14e-eeuws aardewerk gevonden.Monumenten in de buurt van Het Fort in Babyloniënbroek

Nederlands Hervormde Kerk

Broeksestraat 7
Babyloniënbroek (Gemeente Aalburg)
Ned. Herv. Kerk, bestaande uit een met riet gedekt rechthoekig koor uit de 14e eeuw, een blijkens een steen in 1664 herbouwd eenbeukig schip..

Boerderij van het Altenase dwarsdeeltype met afzonderlijk door een rieten schilddak gedekt dwarshuis

Hillsestraat 2
Babyloniënbroek (Gemeente Aalburg)
Boerderij van het Altenase dwarsdeeltype met afzonderlijk door een rieten schilddak gedekt dwarshuis; zesdelige schuiframen en luiken. Met a..

Boerderij van het altenase dwarsdeeltype onder rieten wolfdak dat boven de deeldeuren opgelicht is

Hillsestraat 4
Babyloniënbroek (Gemeente Aalburg)
Boerderij van het Altenase dwarsdeeltype onder rieten wolfdak dat boven de deeldeuren opgelicht is. 19e eeuw.

Boerderij van het altenase dwarsdeeltype en met afzonderlijk door een rieten schilddak gedekt dwarshuis

Hillsestraat 6
Babyloniënbroek (Gemeente Aalburg)
Boerderij van het Altenase dwarsdeeltype en met afzonderlijk door een rieten schilddak gedekt dwarshuis. Ingang met pilasters en kroonlijst...

Boerderij van het altenase dwarsdeeltype met dwarshuis onder afzonderlijk, met riet gedekt wolfdak, waartegen het hogere, met riet gedekte wolfdak van ..

Broeksestraat 75
Babyloniënbroek (Gemeente Aalburg)
Boerderij van het Altenase dwarsdeeltype met dwarshuis onder afzonderlijk, met riet gedekt wolfdak, waartegen het hogere, met riet gedekte w..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)