Meer dan 63.000 rijksmonumenten


kerkelijk gebouw in Handel

Kerkelijk Gebouw

O.-L.-Vrouwestraat 61
5423SJ Handel (gemeente Gemert Bakel)
Noord Brabant


Beschrijving van kerkelijk gebouw

Inleiding "HEILIG PUTJE" uit 1919, vrijstaand, vooraan in het park. Uitgevoerd in neo-gotische stijl. De bron zelf is ouder maar met een later omhulsel in het park opgenomen. De engel is uitgevoerd in kunststeen door de firma Van Balgooy in 1919. Omschrijving Op een vierkante bakstenen sokkel geplaatst kraanhuis. De bakstenen vlakken zijn in gepleisterde omlijstingen gevat. Op de bovenkant van de sokkel is aan elke kant een klein uitbuikend bassin aanwezig, aan twee zijden is een kraantje aangebracht. Op het kraanhuis zijn plaquettes met opschrift: WILT GIJ GENEZEN ZIJN/O PELGRIM ZOO GEBRUIK - MARIA'S BAD ALTIJD/DIT BAD IS ALTIJD GOED - DIT BAD IS ALTIJD REIN/DAT ELKEEN ZICH DAN SPOED - NAAR DIT BAD DEES FONTEIN/AVE MARIA U BEHOED. Daarboven staat een Engel onder een natuurstenen baldakijn met spitsbogen op smalle zuiltjes, bekroond door een spits met hogeltjes en een Mariabeeld (kopie van het genadebeeld van Handel) op de top. Waardering Het HEILIG PUTJE is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en een toonbeeld van de Mariadevotie in Noord-Brabant. Daarnaast is het object van typologisch belang als onderdeel van een processiepark uit de vroege twintigste eeuw. Het park heeft architectuurhistorische waarden als voorbeeld van een parkaanleg met monumenten in diverse stijlen. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering en de samenhang met het kerkgebouw en de relatie met de ontwikkeling van Handel als bedevaartsoord en kloosternederzetting. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 532047
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van kerkelijk gebouw in Handel

Aanleg van het processiepark te Handel

O.-L.-Vrouwestraat 61
Handel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding AANLEG van het processiepark te Handel. Achter en naast de kerk aan de oostrand van het dorp ligt het processiepark, dat vanaf 19..

kerkelijk gebouw

O.-L.-Vrouwestraat 61
Handel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding RELIEF BRUILOFT TE KANA, rechts vooraan in het park gelegen. De sculptuur, uitgevoerd in witgeverfde kunststeen, werd in 1920 in..

Kerk O.L.V. ten Hemelopneming

O.-L.-Vrouwestraat 61
Handel (Gemeente Gemert Bakel)
De rectorale R.K. Kerk (H. Maria Hemelvaart, reeds vermeld in 1434, bestaat uit een schip, welks westelijk deel in 1747 e.v. en welks oostel..

Rozenkransweg, bestaande uit vijftien kapellen langs de rand van het park met beeldhouwwerk

O.-L.-Vrouwestraat 61
Handel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding ROZENKRANSWEG, bestaande uit vijftien kapellen langs de rand van het park met beeldhouwwerk van J. Niklaus-Bochaert uit 1906-1910..

Kruisweg, bestaande uit veertien sculpturen in neo-gotische stijl

O.-L.-Vrouwestraat 61
Handel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding KRUISWEG, bestaande uit veertien sculpturen in neo-gotische stijl. De staties werden in kunststeen gemaakt door de firma van Balg..

Kaart & Routeplanner