Meer dan 63.000 rijksmonumenten


kerkelijk gebouw in Handel

Kerkelijk Gebouw

O.-L.-Vrouwestraat 61
5423SJ Handel (gemeente Gemert Bakel)
Noord Brabant


Beschrijving van kerkelijk gebouw

Inleiding RELIEF BRUILOFT TE KANA, rechts vooraan in het park gelegen. De sculptuur, uitgevoerd in witgeverfde kunststeen, werd in 1920 in het park geplaatst ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van Handel als bedevaartsoord. De totale afmetingen van de sculptuur bedragen circa zes meter in breedte bij een hoogte van circa twee meter. Omschrijving Groot RELIËF in classicistische omlijsting, uitgevoerd in steen. Op een groot basement staan corintische pilasters die een met hout betimmerde kroonlijst dragen. In het midden opschrift DE BRUILOFT TE CANA IN GALILEA/JESUS' EERSTE WONDER OP VOORSPRAAK VAN MARIA. Daarboven een nis met afgeschuinde zijden die het reliëf bevat, aan weerszijden openingen, boven korte doodlopende trapjes. Boven één van die trapjes een ovaal met opschrift TILBURG FUNDAMENTUM DEDIT. Voor het geheel is een gazon aangelegd, aan de zijkanten met bloembakken op pijlers, aan de voorzijde afgescheiden door een reeks paaltjes waartussen ijzeren kettingen zijn gehangen. Waardering Het RELIËF is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en als toonbeeld van de Mariadevotie in Noord-Brabant. Daarnaast is het van typologisch belang als onderdeel van een processiepark uit de vroege twintigste eeuw. Het park heeft architectuurhistorische waarden als voorbeeld van een parkaanleg met monumenten in diverse stijlen. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering en de samenhang met het kerkgebouw en de relatie met de ontwikkeling van Handel als bedevaartsoord en kloosternederzetting. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 532046
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van kerkelijk gebouw in Handel

Aanleg van het processiepark te Handel

O.-L.-Vrouwestraat 61
Handel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding AANLEG van het processiepark te Handel. Achter en naast de kerk aan de oostrand van het dorp ligt het processiepark, dat vanaf 19..

kerkelijk gebouw

O.-L.-Vrouwestraat 61
Handel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding "HEILIG PUTJE" uit 1919, vrijstaand, vooraan in het park. Uitgevoerd in neo-gotische stijl. De bron zelf is ouder maar met een la..

Kerk O.L.V. ten Hemelopneming

O.-L.-Vrouwestraat 61
Handel (Gemeente Gemert Bakel)
De rectorale R.K. Kerk (H. Maria Hemelvaart, reeds vermeld in 1434, bestaat uit een schip, welks westelijk deel in 1747 e.v. en welks oostel..

Rozenkransweg, bestaande uit vijftien kapellen langs de rand van het park met beeldhouwwerk

O.-L.-Vrouwestraat 61
Handel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding ROZENKRANSWEG, bestaande uit vijftien kapellen langs de rand van het park met beeldhouwwerk van J. Niklaus-Bochaert uit 1906-1910..

Kruisweg, bestaande uit veertien sculpturen in neo-gotische stijl

O.-L.-Vrouwestraat 61
Handel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding KRUISWEG, bestaande uit veertien sculpturen in neo-gotische stijl. De staties werden in kunststeen gemaakt door de firma van Balg..

Kaart & Routeplanner