Meer dan 63.000 rijksmonumenten


batterij a/d overeindseweg met inundatiekanaal/annexe werken in nieuwegein

Militaire Opslagplaats

batterij a/d overeindseweg met inundatiekanaal/annexe werken
nieuwegein
utrecht


Beschrijving van batterij a/d overeindseweg met inundatiekanaal/annexe werken

Cluster 52. Bergplaats (gebouw C). NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding BERGPLAATS (gebouw C), als aardgedekt, bomvrij bouwwerk, dat in een tweede bouwfase is toegevoegd aan de oorspronkelijk als verdedigbaar aardwerk aangelegde batterij aan de noordzijde van de Overeindseweg en Overeindsewetering. De aan de zuidwestzijde van de batterij gesitueerde bergplaats heeft het karakter van een magazijn of remise. Het gebouw had een vergelijkbare pendant op de zuidelijke batterij. Dit gebouw (gebouw D) is bij het opruimen van de zuidelijke batterij verdwenen. Omschrijving Zuidoostelijk van bet wachtgebouw op de batterij gelegen, laat-19de-eeuwse, bomvrije BERGPLAATS (gebouw C) van trasbeton, bestaande uit een ruimte achter een recht betonnen front met aflopende vleugelmuren. Voor de gevel is een betonnen laag gezet. In het midden bevindt zich een getoogde dubbele deur. De overige gevels en het dak zijn aangeaard. Waardering De BERGPLAATS (gebouw C) is van algemeen belang vanwege: * Cultuurhistorische waarden als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zoals deze is ontworpen door C.R.T. Kraijenhoff en in eerste aanleg vanaf 1815 door hem, Jan Blanken en majoor-ingenieur Willem Offerhaus is gerealiseerd en daarna door anderen gedurende ongeveer 125 jaar is versterkt en verbeterd. * Architectuurhistorische waarden, in het bijzonder als uiting van de militair-strategische bouwkunde, die gebaseerd is op: a. het systeem van inundatie en accesverdediging (19de eeuw), b. de wedloop met de zich versterkende offensieve middelen (19de eeuw). Het betreft hier een onderdeel uit het laatste kwart van de 19de eeuw, namelijk een voorbeeld van een met aarde gedekt, bomvrij gebouw. * Ensemblewaarden en situationele waarden als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tevens vanwege de functionele en fysieke samenhang met de overige onderdelen van het complex. * Het onderdeel is representatief (karakteristiek) omdat het in verschijningsvorm de kenmerken vertoont die het toenmalige defensieve doel onderstrepen. * Het onderdeel is goed bewaard omdat het in de loop der tijd weinig wezenlijke aanpassingen heeft ondergaan en het de oorspronkelijke structuur heeft behouden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 531564
Laatste wijziging: 2017-02-27 21:13:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van batterij a/d overeindseweg met inundatiekanaal/annexe werken in nieuwegein

pandhuis

zwaansteeg 11
utrecht
In oorsprong éénlaags middeleeuws graanpakhuis uit de tweede helft van de 14e eeuw (Zwaansteeg 11) met een aanbouw (Oudegracht 229). Oorsp..

inundatiekanaal tiel

lingedijk
tiel
Duiker (Lingedijk). NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding DUIKER (Lingedijk) als annex waterbouwkundig onderdeel van het Inundatiekanaal bij..

inundatiekanaal tiel

inundatiedijk-zuid
tiel
Grondduiker (Inundatiedijk-Zuid). NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding GRONDDUIKER (Inundatiedijk-Zuid) als annex waterbouwkundig onderdeel..

inundatiekanaal tiel

floraweg
tiel
Brug (Floraweg). NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding BRUG (Floraweg) gebouwd als oeververbinding en deel uitmakend van de voormalige Oude ..

inundatiekanaal tiel

lingedijk/lingeweg
tiel
Doorlaatsluis / Damsluis / Schotbalkenkering / Brug (Lingedijk / Lingeweg). NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding DOORLAATSLUIS / DAMSLUIS /..

Kaart & Routeplanner