Meer dan 63.000 rijksmonumenten


zwembad De Papiermolen in Groningen

Overig

Papiermolenlaan 3 bij
9721GR Groningen
Groningen


Beschrijving van zwembad De Papiermolen

Omschrijving Er zijn drie toiletgebouwtjes op het complex De Papiermolen aanwezig: één ten zuiden van het wedstrijdbad, één ten noordwesten en één ten zuidwesten van de grote zonneweide. De toiletgebouwtjes hebben een vrijwel vierkante plattegrond, zijn opgetrokken in wit geschilderde baksteen, gemetseld in halfsteensverband en gedekt met twee lessenaarsdaken; de lage zijden van de lessenaarsdaken komen in het midden van het toiletgebouwtje uit, maar raken elkaar niet: hier is een gemene goot aangebracht. De toiletgebouwtjes bevatten drie toiletten voor dames en drie voor heren. Houten dakconstructie met ijzeren ondersteuning, de dakbedekking bestaat uit golfplaten. Waardering De drie toiletgebouwtjes vertegenwoordigen algemeen belang wegens: - de sobere en doelmatige vormgeving; - de functionele verbondenheid met openluchtzwembad De Papiermolen; het voor de ontstaanstijd typerende bouwvolume met architectonische karakteristieken als dubbel lessenaarsdak en overstek; - de cultuurhistorische waarde aangezien in de gebouwtjes eigentijds, modern gedachtegoed omtrent hygiëne en vrijetijdsbesteding tot uitdrukking komt; - het belang voor de architectuurgeschiedenis, als gave proeve uit het oeuvre van Jac. Koolhaas. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 531521
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van zwembad De Papiermolen in Groningen

zwembad De Papiermolen

Papiermolenlaan 3bij
Groningen
Omschrijving De Papiermolen telt vijf baden die in U-vorm om een middenterrein zijn geschikt. De gezamenlijke vorm van deze baden verwijst ..

zwembad De Papiermolen

Papiermolenlaan 3bij
Groningen
Omschrijving De grote zittribune met trap en hoge scheidingsmuur ligt aan de (lange) oostzijde van het wedstrijdbad en biedt plaats aan 900..

zwembad De Papiermolen

Papiermolenlaan 3bij
Groningen
Omschrijving Vanaf het terras achter het hoofdgebouw voert een rechte betonnen brug van/naar de centrale middenruimte; in zowel geometrisch..

zwembad De Papiermolen

Papiermolenlaan 3bij
Groningen
Omschrijving Op de centrale middenruimte is aan de oostzijde een kiosk voor de badmeester(s) met aangrenzend betonnen muurtjes, waadbak me..

zwembad De Papiermolen

Papiermolenlaan 3bij
Groningen
Omschrijving Op het complex van De Papiermolen staan ten oosten van het kleuterbad, op een slingerende, kniehoge, gemetselde bakstenen muur..

Kaart & Routeplanner