Meer dan 63.000 rijksmonumenten


IJskelder met prieel in Baarn

Tuin Park Landgoed

Amsterdamsestraatweg 1
3744AA Baarn
Utrecht

Bouwjaar: 1850


Beschrijving van IJskelder met prieel

Onderdeel 10. IJskelder met Prieel. IJSKELDER met PRIEEL behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. In het park ligt een ijskelder gebouwd in 1850 in opdracht van koningin-moeder Anna Paulowna door S.A. van Lunteren. De ijskelder is ondergebracht in een kunstmatig opgeworpen heuvel met in de noordzijde de toegang bestaande uit houten opgeklampte deuren in een gemetselde keermuur met afgeschuinde vleugelmuren, versterkt met natuurstenen hoekblokken en voorzien van een gevelsteen met het stichtingsjaar. Een lange gang met twee compartimenten leidt naar een stenen dubbelwandig koepelgewelf. De koepel kan van bovenaf worden gevuld middels een vulopening, welke zich bevindt in een open tuinhuisje voorzien van een rond, rieten puntdak dat rust op vijf schoren van elk drie ruwe stammen. Het prieel beschermt de vulopening tegen de zon. Vanaf de heuvel loopt een zichtlijn naar het paleis. Waardering IJSKELDER met PRIEEL van algemeen belang vanwege: - de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een ijskelder met prieel ui 1850 alsmede van belang in het oeuvre van Van Lunteren; - als gaaf en zeldzaam voorbeeld van een ijskelder met prieel; - de ensemble waarden door de functioneel-ruimtelijke samenhang tussen de verschillende onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 531295
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van IJskelder met prieel in Baarn

Paleis Soestdijk

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Onderdeel 1. Hoofdgebouw. HOOFDGEBOUW (Paleis Soestdijk) van de historische buitenplaats Soestdijk. Op enige afstand van de Amsterdamsestr..

Historische tuin- en parkaanleg

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Onderdeel 2. Tuin- en Parkaanleg. HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Paleis Soestdijk. Inleiding. De vroegste..

Hekwerk met hardstenen en gietijzeren hekpijlers

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Onderdeel 3. Hekwerk met Hekpijlers. HEKWERK MET HEKPIJLERS behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. Aan de Amsterdamsestraatwe..

Twee wachthuisjes van paleis Soestdijk

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Onderdeel 4. Twee Wachthuisjes. WACHTHUISJES behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. Twee wachthuisjes van paleis Soestdijk in..

Oranjerie

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Onderdeel 6. Oranjerie. ORANJERIE behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. In het park staat een wit gepleisterde oranjerie geb..

Kaart & Routeplanner