Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oranjerie in Baarn

Tuin Park Landgoed

Amsterdamsestraatweg 1
3744AA Baarn
Utrecht

Bouwjaar: eerste helft 19e eeuw
Architect: L.H. Eberson


Beschrijving van Oranjerie

Onderdeel 6. Oranjerie. ORANJERIE behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. In het park staat een wit gepleisterde oranjerie gebouwd in Empirestijl in 1884 door L.H. Eberson in opdracht van koning Willem III. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken pand bestaat uit één bouwlaag met lage natuurstenen plint onder een met leien gedekt mansardedak. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft negen vensterassen met in het midden een driekantige uitbouw. De alleen aan de zuidzijde aangebrachte deuren bezitten een asymmetrische roedenverdeling en een geprofileerde omlijsting. Bij de beide uiterste traveeën zijn elk twee pilasters aangebracht. Een kroonlijst sluit de gevel af. De overige gevels zijn blind uitgevoerd. Aan de achterzijde bevindt zich een aangekapte houten aanbouw onder een lessenaarsdak en met inwendig een half Philibertspant. Ten behoeve van de openstelling voor het publiek heeft de oranjerie een horecafunctie gekregen en zijn verschillende onderdelen toegevoegd dan wel gemoderniseerd. Tevens is de schuur achter de oranjerie nagenoeg geheel vernieuwd en heringericht. Waardering ORANJERIE van algemeen belang vanwege: - de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een oranjerie in classicistische vormentaal naar ontwerp van architect Eberson; - de ensemble waarde door de functioneel-ruimtelijke samenhang tussen de verschillende onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 531291
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oranjerie in Baarn

Paleis Soestdijk

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Onderdeel 1. Hoofdgebouw. HOOFDGEBOUW (Paleis Soestdijk) van de historische buitenplaats Soestdijk. Op enige afstand van de Amsterdamsestr..

Historische tuin- en parkaanleg

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Onderdeel 2. Tuin- en Parkaanleg. HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Paleis Soestdijk. Inleiding. De vroegste..

Hekwerk met hardstenen en gietijzeren hekpijlers

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Onderdeel 3. Hekwerk met Hekpijlers. HEKWERK MET HEKPIJLERS behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. Aan de Amsterdamsestraatwe..

Twee wachthuisjes van paleis Soestdijk

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Onderdeel 4. Twee Wachthuisjes. WACHTHUISJES behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. Twee wachthuisjes van paleis Soestdijk in..

Vijver met beeldengroep

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Onderdeel 7. Vijver met beeldengroep. VIJVER MET BEELDENGROEP behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. Ten westen van de watert..

Kaart & Routeplanner