Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Aanleg van het processiepark te Handel in Handel

Tuin Park Landgoed

O.-L.-Vrouwestraat 61
5423SJ Handel (gemeente Gemert Bakel)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1902-1940


Beschrijving van Aanleg van het processiepark te Handel

Inleiding AANLEG van het processiepark te Handel. Achter en naast de kerk aan de oostrand van het dorp ligt het processiepark, dat vanaf 1902 door Rector L. van Laarschot werd aangelegd. In het zuiden wordt het park begrensd door de Kapelweg, de westzijde van het park gaat over in het terrein rondom de kerk. Aan oost- en noordzijde strekken zich achter het park landerijen en bos uit. In het park bevinden zich enkele elementen die niet onder de bescherming vallen: het openluchtaltaar, de muziekkiosk, een aantal sculpturen uit de tweede helft van de twintigste eeuw en de graftekens op de begraafplaats in de zuidelijke hoek. Aan de achterzijde in het park is een begraafplaats aangelegd die eveneens buiten de bescherming valt. Omschrijving De AANLEG van het processiepark is rechthoekig. Het park is vrijwel geheel door een houtwal omgeven. Het heeft kenmerken van de Engelse landschapsstijl en wordt ontsloten door toegangswegen langs de kerk. Het terrein is voorzien van een omlopend pad, parallel aan de grenzen. Binnen deze structuur is een pad met een slingerend verloop aangelegd. Iets links van het midden ligt de "toegang" tot het park, die gemarkeerd wordt door twee pijlers met daarop knielende ENGELEN. Daarachter strekt zich een rechte as uit die tot diep in het park doorloopt. Langs het pad aan de rand van het park bevinden zich vijftien kapellen met "geheimen van de Rozenkrans" (Rozenkransweg) en één grotere Benedictiekapel. Aan het slingerende pad zijn de kruiswegstaties geplaatst. Verspreid door het park staan enkele BLOEMBAKKEN in vaasvorm en BANKJES van kunststeen. Rechts van de centrale as, vooraan in het park, is een groot reliëf met een voorstelling van de bruiloft te Kana geplaatst. Daarachter bevindt zich een kleine begraafplaats. Links, vrijstaand in het park staat het "Heilig Putje", Schuin daarachter, met de achtergevel grenzend aan het pad is in de jaren '50 van de twintigste eeuw een openluchtaltaar gebouwd, Iets verderop staat een achtkantige muziekkiosk en verspreid door het park staat een aantal op zichzelf staande sculpturen uit de tweede helft van de twintigste eeuw. De beplanting bestaat uit diverse struiken, onder andere rododendron en bomen zoals eiken, rode beuk, kastanje en diverse naaldbomen. Waardering De AANLEG van het processiepark is van algemeen belang. Hij heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en als toonbeeld van de Mariadevotie in Brabant. Daarnaast is de aanleg van typologisch belang als onderdeel van een processiepark uit de vroege twintigste eeuw. Het park heeft ensemblewaarden vanwege de situering en de samenhang met het kerkgebouw en de relatie met de ontwikkeling van Handel als bedevaartsoord en kloosternederzetting. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530824
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Aanleg van het processiepark te Handel in Handel

kerkelijk gebouw

O.-L.-Vrouwestraat 61
Handel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding RELIEF BRUILOFT TE KANA, rechts vooraan in het park gelegen. De sculptuur, uitgevoerd in witgeverfde kunststeen, werd in 1920 in..

kerkelijk gebouw

O.-L.-Vrouwestraat 61
Handel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding "HEILIG PUTJE" uit 1919, vrijstaand, vooraan in het park. Uitgevoerd in neo-gotische stijl. De bron zelf is ouder maar met een la..

Kerk O.L.V. ten Hemelopneming

O.-L.-Vrouwestraat 61
Handel (Gemeente Gemert Bakel)
De rectorale R.K. Kerk (H. Maria Hemelvaart, reeds vermeld in 1434, bestaat uit een schip, welks westelijk deel in 1747 e.v. en welks oostel..

Rozenkransweg, bestaande uit vijftien kapellen langs de rand van het park met beeldhouwwerk

O.-L.-Vrouwestraat 61
Handel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding ROZENKRANSWEG, bestaande uit vijftien kapellen langs de rand van het park met beeldhouwwerk van J. Niklaus-Bochaert uit 1906-1910..

Kruisweg, bestaande uit veertien sculpturen in neo-gotische stijl

O.-L.-Vrouwestraat 61
Handel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding KRUISWEG, bestaande uit veertien sculpturen in neo-gotische stijl. De staties werden in kunststeen gemaakt door de firma van Balg..

Kaart & Routeplanner