Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blijdorp: vijver met dierenverblijven in Rotterdam

Gebouw

Van Aerssenlaan 47
3039KE Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1939-1941
Architect: S. van Ravesteyn


Beschrijving van Blijdorp: vijver met dierenverblijven

Inleiding De vijver met dierenverblijven - onderdeel van diergaarde Blijdorp - kwam naar het ontwerp van S. van Ravesteyn tot stand in 1939-1941. Het ensemble bestaande uit bassins voor zeezoogdieren en ijsberen met daaraan grenzend een met terrassen omzoomde vijver, is gesitueerd op de centrale as ten noorden van de Rivièrahal. Het is gebouwd in functionalistische stijl, gecombineerd met neobarokke elementen. In 1943 werd het zeeleeuwenbassin vernield door een verdwaalde brisantbom bedoeld voor de naastgelegen spoorbaan. Het zeeleeuwenbassin was grofweg halfrond van vorm en voorzien van een rondgang die boven het water zweefde. In het midden bevond zich een sierlijk gevormde, kunstmatige rots in de vorm van een golf. Recent is het ijsberenverblijf heringericht als verblijf voor tijgers. Omschrijving VIJVER MET DIERENVERBLIJVEN EN TERRASSEN (5). De vorm van de vijver doet - vooral in de oorspronkelijke situatie - denken aan die van een vlinder: symmetrisch, enigszins trapeziumvormig en heel sierlijk. De vijver, grenzend aan de dierenverblijven in de bassins aan de noordzijde en aan het terras van de Rivièrahal aan de zuidzijde, is als open plek zeer bepalend voor de routing van het publiek door de dierentuin. Op de hoeken en langs het terras is de vijver voorzien van opengewerkte betonnen borstweringen. Van hieruit leiden betonnen trappen naar de lager gelegen terrassen aan de flanken van de vijver en wandelpaden naar de 'rotondes' om van richting te kunnen veranderen. De rand van de vijver is afgewerkt met een geprofileerde betonnen rand. Aan de noordzijde, op de plek van het zeeleeuwenbassin bevindt zich een halfrond plateau met een buiten- en binnenverblijf. Aan weerszijde van het plateau bevinden zich twee loopbruggen, opgetrokken uit betonnen kolommen, houten plankieren en smeedijzeren, sierlijke vormgegeven balustrades. Ze bieden thans geen zicht meer op drie langgerekte bassins aan de noordzijde ervan, maar op dierenverblijven die naderhand in de betreffende bassins zijn aangebracht. Waardering De VIJVER MET DIERENVERBLIJVEN EN TERRASSEN is van algemeen belang: - het object heeft architectuurhistorische waarde vanwege het materiaalgebruik, de toegepaste verhoudingen, de vormgeving en de verzorgde detaillering; - als karakteristiek voorbeeld van multidisciplinaire kunsttoepassingen; - het object heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de functionele situering op de centrale as en de samenhang met andere complexonderdelen en als bepalend onderdeel voor de routing in de diergaarde; - het object heeft visueel-ruimtelijke waarde als open ruimte binnen de aanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530742
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Blijdorp: vijver met dierenverblijven in Rotterdam

Diergaarde Blijdorp

Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Inleiding Het tentoonstellingsgebouw 'Rivièrahal' is het hoofdgebouw van de diergaarde en werd gebouwd naar het ontwerp van S. van Raveste..

Blijdorp: giraffenhuis en de theeschenkerij

Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Inleiding Het giraffenhuis en de theeschenkerij - onderdelen van diergaarde Blijdorp - kwamen naar het ontwerp van S. van Ravesteyn tot sta..

Blijdorp: bergdierenrots

Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Inleiding De bergdierenrots - onderdeel van diergaarde Blijdorp - kwam naar het ontwerp van S. van Ravesteyn tot stand in 1939-1941. De kun..

Blijdorp: toegangshek

Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Inleiding Het toegangshek - onderdeel van diergaarde Blijdorp - kwam naar het ontwerp van ir. S. van Ravesteyn tot stand in 1939-1941. Het ..

Blijdorp: tuinaanleg

Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Inleiding De tuinaanleg van de diergaarde is in tweeën te verdelen. Het grootste deel is naar het ontwerp van Van Ravensteyn aangelegd en ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)