Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zionsburg: historische tuin- en parkaanleg in Vught

Tuin Park Landgoed

Taalstraat 151
5261BC Vught
Noord Brabant

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Zionsburg: historische tuin- en parkaanleg

Omschrijving onderdeel 2 HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG; parkaanleg in rijpe landschapsstijl uit omstreeks 1900, waarin enkele onderdelen van de hieraan voorafgaande aanleg bewaard zijn gebleven. Van het tot omstreeks 1900 in sobere formele stijl aangelegde park herinnert nog de rechthoekige moestuin aan de NO-zijde van het park en de lange laan met eiken aan weerszijden aan de westzijde van het park. Beide onderdelen gaan waarschijnlijk terug tot in de 18de eeuw. Omstreeks 1900 liet de toenmalige eigenaar Johan Lodewijk Marggraff, in het vervolg op de bouw van huis en koetshuis in rijke Vlaamse Neorenaissancestijl, door een tot nu toe onbekend gebleven tuinarchitect een aanleg in landschapsstijl realiseren, die een grote schoonheidswaarde vertegenwoordigt en die in zijn geheel bewaard is gebleven. Voor deze aanleg kreeg het terrein-oppervlak een licht glooiende huid. Door het hart van het park van boven naar onderen werd een ruime in curven verlopende waterpartij aan gelegd. Ter hoogte van de achterzijde van het huis verbreedt deze zich tot een oogvormige waterpartij. Aan de achterzijde van het huis werd een parkweide aangelegd met als centrale focus deze waterpartij, met hierachter wederom een groot weide (thans door opschot deels dichtgegroeid). Terzijde (zuidkant) van het huis werd een doorzicht door het park naar buiten vrijgehouden. Ook aan de entreezijde (oprijlaan) is er sprake van een opening van het park naar buiten toe. Voor het overige werd het park door bebossing geheel gesloten ten behoeve van een wandeling over bewaard gebleven slingerpaden. In het parkbos op een heuvel ten noorden van het huis, tegen de rand van de vijverpartij, een begraafplaats die wordt gemarkeerd door een cirkelvormige aanplant van taxus en door een obeliskvormige gedenksteen. In december 2003 werd hier de eigenaar Ewald Marggraff, die bij de brand in het huis in deze maand om het leven was gekomen, begraven. Het zeer rijke assortiment aan bomen en heesters (eik, beuk, plataan, es, magnolia, taxus, acaccia) uit de aanlegtijd van het park in rijpe landschapsstijl is nog herkenbaar aanwezig. Waardering De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG VAN ZIONSBURG is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang - als goed voorbeeld van een Nederlandse buitenplaats met park in rijpe landschapsstijl; - vanwege de grote compositorische kwaliteit van het park in rijpe landschapsstijl; - vanwege de schoonheidswaarde van het park in rijpe landschapsstijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530263
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zionsburg: historische tuin- en parkaanleg in Vught

Zionsburg: koetshuis met garage

Taalstraat 151
Vught
Omschrijving onderdeel 3 KOETSHUIS MET GARAGE; in rijke Vlaamse Neorenaissance stijl in rode baksteen met natuurstenen speklagen opgetro..

Zionsburg: druivenkas

Taalstraat 151
Vught
Omschrijving onderdeel 4 DRUIVENKAS; aan de zuidzijde van de moestuin opgetrokken grote druivenkas uit ca. 1900 met verhoogd middenstuk en..

Zionsburg: parkbrug

Taalstraat 151
Vught
Omschrijving onderdeel 5 PARKBRUG; in ijzer uitgevoerde rondboogbrug met houten plankier. De brug werd omstreeks 1900 over de waterarm van..

Zionsburg: toegangshek

Taalstraat 151
Vught
Omschrijving onderdeel 6 TOEGANGSHEK; aan het begin van de oprit gesitueerd toegangshek uit omstreeks 1900, bestaande uit een dubbele hog..

Zionsburg: tuinbeeld Heracles

Taalstraat 151
Vught
Omschrijving onderdeel 7 TUINBEELD HERACLES; beeld in classicistische stijl van Heracles in kunststeen op monumentale hardstenen SOKKEL, ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)