Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Poll: winterakkers in Voorst

Boerderij

Deventerweg 23
7383AA Voorst
Gelderland

Bouwjaar: 1850-1860


Beschrijving van De Poll: winterakkers

Omschrijving onderdeel 26 WINTERAKKERS Een hallehuisboerderijtje (1850-1860) met middenlangsdeel. Het woonhuisgedeelte bestaat uit een kelder, begane grond en een zolderverdieping. Het geheel is opgetrokken uit baksteen en afgesloten d.m.v. een rietgedekt zadeldak met wolfseinden. Op het dak een bakstenen schoorsteen. De nok is afgewerkt met gesmoorde keramische rietvorsten. De voorgevel heeft een opgeklampte toegangsdeur met 2-ruits bovenlicht. Ter linkerzijde twee vensters, beide niet meer oorspronkelijk. Ter rechterzijde een opkamervenster. Aan de onderzijde gepleisterde vensterbankdorpels. Geheel links een lage toegangsdeur, hetgeen o.a. duidt op een dubbele bewoning van dit huisje in het verleden. Deuren en vensters zijn aan de bovenzijde afgesloten d.m.v. een hanekamstrek. De vensters hebben opgeklampte luiken. Op de verdieping een zolderluik met kozijn, het geheel vlak geplaatst in de gevel. De rechterzijgevel heeft een keldervenster met luik en een gepleisterde dorpel. Ter rechterzijde een venster met houten onderdorpel en een opgeklampt luik. Daarnaast een opgeklampte toegangsdeur. Het rechtergedeelte van deze gevel is gemoderniseerd. De achtergevel heeft getoogde deeldeuren, links een staldeur met kozijn en rechts een laag staldeurtje met kozijn. Boven de deeldeuren een gemoderniseerd zolderluik, met kozijn. Rechts van de deeldeuren een halfrond gesloten hoendergat, als toegang naar het nachtverblijf op de hilde. De linkerzijgevel heeft dubbele lage staldeurtjes in een kozijn. Ter weerszijden een getoogd gietijzeren stalvenster met roedetracering. Waardering Boerderij WINTERAKKERS, behorend tot de historische buitenplaats De Poll van algemeen cultuurhistorisch belang - wegens de ouderdom - wegens de ontwikkelingsgeschiedenis - wegens het type - wegens de betekenis als ferme ornéé bij de beleving van de buitenplaats - wegens de ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530098
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Poll: winterakkers in Voorst

De Poll: bakhuisje bij de korte bree

Deventerweg 27
Voorst
Omschrijving onderdeel 28 Rechts van het boerderijtje staat een BAKHUISJE, opgetrokken uit baksteen. Het zadeldakje is gedekt met de gesmo..

De Poll: de korte bree

Deventerweg 27
Voorst
Omschrijving onderdeel 27 DE KORTE BREE Een hallehuisboerderijtje uit XIX B op rechthoekige grondslag met middenlangsdeel. In het woonhui..

Weerdshuisje

Deventerweg 44
Voorst
Vroeg 19e eeuwse hoeve onder hoog rieten wolfdak. In de voorgevel vensters met luiken en negen- en twaalfruitsschuiframen.

De Poll: landbouwschuur bij belle rensink

Deventerweg 21
Voorst
Omschrijving onderdeel 25 Rechts van de boerderij is een LANDBOUWSCHUUR (XIX A) aangebouwd met middenlangsdeel. Het geheel is opgetrokken ..

De Poll: belle rensink

Deventerweg 21
Voorst
Omschrijving onderdeel 24 BELLE RENSINK Het geheel, al in 1417 genoemd en vroeger bekend als vrijgoed Rensink. De naam Belle is ontleend ..

Kaart & Routeplanner